Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Vin från Marlborough

(12)

Marlborough är Nya Zeelands ledande vindistrikt. Här produceras flera berömda viner och här hittar du vingårdar som är kända som de bästa i världen.

Vad är Marlborough?

Nya Zeeland har några av världens sydligast belägna vingårdar men Marlborough är ett vindistrikt beläget på sydöns nordöstra del. För vinälskaren är det här paradiset. Flera prisbelönta viner och ett fantastiskt vackert landskap. Vindruvorna odlas på flodbäddar med grusrik jord vilket ger bra dränering och en aldeles särskild karaktär.

Hur smakar vin från Marlborough?

De mest kända vinerna härifrån är gjorda på druvsorten sauvignon blanc. Här smakar den inte som när den växer hemma i ursprungslandet Frankrike. Jordmån och klimat gör att smak och doft liksom blir "extra allt".  Typiskt för druvsorten är fläder, tropisk frukt och nässlor. Vinerna är snustorra och beskrivs ibland som mineraliska, vilket bäst kan förklaras som smaken av kalksten (som vi ju alla har smakat på...). 

Vilka druvsorter odlas i Marlborough?

Sauvignon blanc är områdets mest kända druva och det står för 18 000 hektar av odlingarna. Därefter kommer den röda pinot noir-druvan med nästan 2 500 hektar. Utöver detta producerar regionen även viner på chardonnay och cabernet sauvignon.

Hur är klimatet i Marlborough?

Klimatet i Marlborough är soligt men svalt. Bergskedjan Kaikoura Range ligger bredvid och skyddar odlingarna från kalla sydvindar. Men det råder brist på regn i vissa delar av området, vilket kräver konstbevattning.

Hur stort är Marlborough?

Distriktet är 26000 hektar stort. Med fler än 500 vinodlare står Marlborough för Nya Zeelands största vinexport.

Tre subregioner i Marlborough

Marlborough består av tre olika subregioner

  • Waiaru Valley
  • Awatere Valley
  • Southern Valley

Wairau Valley

Detta är den soligaste delen av området och här råder ett relativt torrt klimat med friska havsvindar. Jorden är lerig och behåller fukten bra. Här produceras yppiga viner, ofta med smak av tropiska frukter.

Awatere Valley

Detta område ligger söder om Wairau och här är det torrare, svalare och blåsigare. Här ligger vingårdarna ofta högre upp och ger därför inte lika stora skördar. Dessa viner har en högre syra, mer mineralton, en högre sälta och innehåller ofta smak av gröna frukter. Här består jorden av blandade stenar, som kvarts och granit.

Southern Valley

Southern Valley ligger mellan Wairau och Awatere och här finns en mer kraftfull jord med mycket lera. Det passar speciellt bra för röda pinot noir-viner. I dessa viner återfinner du smaker av körsbär och plommon, ofta med en lätt kryddighet och inslag av röda bär och fina tanniner.

Vad heter Marlborough på maoriska?

Området heter ”Kei puta te Wairau” på maoriska och det betyder platsen med hålet i molnen. Historiskt sätt har man använt detta som ordspråk vilket innebär "Inget ont som inte för något gott med sig". Man såg ljuset som glimtade genom molnen som något positivt och hoppfullt, därför valde man att döpa denna plats till det.

Vilken mat passar till sauvignon blanc från Marlborough?

Vårprimörer! Sparris! De gröna tonerna i vinet plockas upp så fint av det gröna på tallriken. Servera gärna en fet sås till för att runda av den knipskarpa syrligheten i vinet.