Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Allan Scott

(7)

Den Nya Zeeländska vinproducenten Allan Scott håller till i Rapaura-området i Marlborough. I gårdens historia finns berättelsen om det första vinfältet i området. Idag gör familjen några av landets bästa viner. 

Det är sauvignon blanc som dominerar i Nya Zeeländska Marlborough. Familjen Scott har odlat vin här i två generationer. För närmare 35 år sedan sattes de första vinrankorna som dessutom anses vara några av områdets allra första. 

Allan Scott planterade de första vinfälten i Marlborough 

År 1990 grundade Allan Scott tillsammans med sin fru Catherine vingården: Allan Scott Family Winemakers. De är en av de första oberoende vinproducenterna i Marlborough-regionen. Allan har arbetat med varje skörd sedan 1973, vilket har lett till 40 års expertis inom vinbranschen. Han anses ha planterat Marlboroughs första och nu några av dess mest kända vinfälten.

Andra generationen tar över

Hos Allan Scott går familjerötterna djupt. Medan Allan och Catherine fortfarande är aktivt involverade i alla produktionsnivåer har deras barn Josh och Sara tagit över kontrollen över företaget och leder idag, tillsammans med ett operativt team, produktionen, förvaltningen och utvecklingen av vingården.

Bra läge och hårt arbete ligger bakom vingårdens framgång

Familjen Scott själva säger att vingårdens framgång beror på utmärkta vinfält, hårt arbete, fantastiska förhållanden och en önskan att producera världens bästa viner. De strävar efter att ständigt utvecklas för att ligga steget före marknadens förändrade efterfrågan.

Vinfält i Rapaura-området

Med sin distinkta kombination av svala nätter, soliga dagar och unga jordar är Marlborough erkänt som en av världens största vinregioner. Inom Marlborough har Rapaura-området, längs den norra kanten av Wairau Valley, fått ett särskilt gott rykte. Det var här Allan Scott anlade familjens vingårdar, som alla ligger i nära anslutning till vingården.

Vin med smak av örter och tropisk frukt

För att dra nytta av de individuella egenskaperna hos varje vinfält används specifika vinodlingsmetoder, utformade för varje plats. På så sätt maximeras utfallet. De olika jordtyperna och vinstockarnas ålder påverkar vinets smak som här varierar – altifrån typiska Marlborough-örter till mycket mogna tropiska smaker återfinns i glaset. 

Sauvignon blanc och pinot noir

Den moderna, fullt utrustade vingården är specialiserad på produktion av den aromatiska druvsorten sauvignon blanc. En druva perfekt lämpad för de grusiga jordar som dominerar i vingårdarna. Pinot noir trivs också i det soliga klimatet i Marlborough.

Hållbarhet i fokus

År 2006 gick Allan Scott Winery med i Sustainable Winegrowers New Zealand vars riktlinjer de följer noga sedan dess. Förutom att använda ekologiska metoder i fält, är användningen av energi och kemikalier minimal.