Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

De har bubblorna i blodet

– Därför är deras prosecco den godaste i världen

Tatiana och Andrea är femte generationen på familjegården Biasiotto. Deras prosecco har under flera år utsetts till den bästa i världen. Vi har tagit reda på varför. 

Andrea och Tatiana Biasiotto är födda och uppvuxna på familjens prosecco-gård i den lilla byn Vas högt upp i den italienska stövelns högra hörn, intill gränsen mot Slovenien och Österrike.

"Vi har flera små knep för att säkerställa kvaliteten på vår prosecco"

Landskapet är dramatiskt med Dolomiterna som en kuliss i bakgrunden, gröna kullar, randiga av vinrankor och idylliska byar där kyrktornen avlöser varandra. Syskonen gick i den lilla byskolan, samma skola som deras farföräldrar, föräldrar och nu barn går i.

Vingården

Vingården Biasiotto har funnits i evigheter men det var syskonens gammelfarfar som började göra vin som inte enbart var för egen konsumtion. Idag består gården av 27 hektar vinfält odlade med framförallt prosecco-druvan Glera.

De senaste åren har familjens prosecco vunnit priser och tagit hem höga poäng av flera välkända vinkritiker. Sju år i rad har de till exempel, fått utmärkelsen ”Världens bästa prosecco!” av vinkritikern Luca Maroni.

"Vi följer noga alla steg - från vinstock till flaska."

Men vad är det som gör deras prosecco till den godaste i världen?

– Vi följer noga hela produktionen, från vinstocken till flaskan, och försöker införa många små knep som gör att vi får ut det bästa av varje steg, berättar Tatiana under vårt besök på gården.

Hon berättar vidare:

– Vi använder till exempel inte bara stilla vin utan även must vid bubbel-jäsningen. Ju längre bort från skörden vi kommer desto mer must. Det gör att vinet blir friskt och fruktigt och håller en hög och jämn kvalitet under hela året.

Ett annat trick för att göra riktigt god prosecco är att jäsa vinet vid låga temperaturer.

– Det tar längre tid att få fram det mousserande vinet men det ger extra fina bubblor och en elegant doft.

Trots att byn endast har omkring tusen bosatta finns här ett litet hotell - Locanda Solangna - med en välkänd restaurang på nedre botten. Precis som för Andrea och Tatiana är det den femte generationen, tillika barndomskompis (även han vid namn Andrea) som tagit över driften här.

"Prosecco passar perfekt till nästan all mat."

Maten som serveras tar avstamp ur det lokala köket med rätter såsom kalv i tonfisksås, risotto med röd raddicchio-kål, pasta med bönor och tiramisù på menyn. Smaker och konsistenser som förhöjs i kombination till de lokala bubblorna.

– Ärligt talat så tycker vi att prosecco passar perfekt till nästan allt. Lokala rätter, ostar och grönsaker men även till mat från helt andra kulturer, såsom till exempel sushi, berättar Tatiana avslutningsvis.

Relaterade produkter

Mer från Vinfolk

Visa mer från Vinfolk