• Fri frakt hem till dörren
  • Trygg e-handel
  • Kundbetyg 4.6 / 5 • 28 522 omdömen
  • Nöjd kund-garanti

Varukorg

Att betala
Till kassan

Luca Maroni

Kategorier: Vinskolan

Italienska vinlegendaren

Luca Maroni har byggt upp sin karriär och sitt varumärke kring sitt egna namn. Han är en högt aktad vinkritiker. Nedan kommer vi berätta om hans väg till att bli den stora vinprofil som han kommit att bli idag. 

Bakgrund

Luca Maroni föddes år 1961 i Rom och har en examen i Business and Economics.

Mellan åren 1988-2016 har Luca hunnit med att testa sig igenom en bra bit över hisnande 23.000 olika viner! Det är bara en del i hur han har kommit att bli det  fullblodsproffs som han är idag.

Italien genom tidernas första vintidning

1986 tog Luca över stafettpinnen från den tidigare legendariske gastronomen, Luigi Veronelli, och började skriva för förlaget ”L Etichetta”, vilket var det som startade Italiens (genom tidernas) första vintidning: Ex Vinis.

1990, startade Luca publiceringsbolaget Lm, som sedermer gav liv åt tidningen Prova Vin, också den helt vinorienterad men med det stora fokuset på att lära ut konsten att förstå vad vin faktiskt är.

1993, släppte Luca den första upplagan av ”Annuario dei Vini Italiani”, vilket gav en inblick i den oenologiska forskningen inom de stora italienska vinföretagen.

De tre viktigaste komponenterna till att kunna avnjuta ett vin

1994, var det år som Luca avslutade sina 5 år långa studier där han lärde sig att identifiera kopplingar mellan olika kemiska och fysiska komponenter i ett vin och dess sensoriska funktioner. Enligt honom är de tre viktigaste sensoriska parameter som avgör njutningen av vinet: konsekvens, balans och integritet. Konsekvens är en ensemble av olika ämnen för att göra vin. 

1995 var det år då Maroni publicerade ”Degustare il Vino” (Vinprovning) – en teoretisk och praktisk handbok om att smaka alla typer av viner. Dessutom var år 1995, som han skrev om vinprovning i det italienska uppslagsverk Treccani. År 2000 uppdaterade Luca denna skrift efter att han genomföra ytterligare forskning och fått fram ny viktig information.

Med djup kunskap lärde Luca ut metoder till de namnkunnigaste i vinbranschen

1996, gavs det 30 numret ut av tidskriften ”Prova Vin” och med den gav Luca läsarna möjligheten till att få en inblick i sin filosofi kring metoden att kunna bedöma kvaliteten på läsarnas favoritviner vilket är kraftfulla och fruktiga viner. Samma år publicerade han även den första upplagan av ”Guida dei Vini Italiani” (Guide till italienska viner); den guiden var avsedd att ges ut årligen. Detta var även det år Lucas karriär drog igång på riktigt som talare. Lucas föreläsningar och tal var riktat till redan stora namn inom vinsektorn för att ge dem än djupare kunskap i att vidare lära ut vin samt hur man bäst bedömer ett vin.

Njutning av vin

2000 gav Luca ut en bok med titeln ”La Piacevolezza del Vino” (Njutning av vin), där målet var att lära ut tekniken om vinprovning men i en mer folklig och lättförståelig text , vilket skulle passa alla läsare som ville få en inblick i vinvärlden.

Det var även år 2000 som Luca startade vinportalen SensOnline, vilket är en plattform som samlat mer än 150.000 sidor med information om vin och vinframställning.

I Mars 2001, kom Lucas frågor upp i den första upplagan av ”Guida dei Vini del Mondo”. samma månad, började han även att skriva en kolumn i tidningen ”Il Mondo”, och i November samma år publicerade förlaget Sperling & Kupfer en ny upplaga av ”La Piacevolezza del Vino”.

2001 var det år Luca blev tilldelad ett gäng utmärkelser för sin viktiga del i Enola och gastronomi företaget.

På begäran av regeringen

2003 var det år då Luca Maroni, på begäran av regeringen började skriver om vin och mat under titeln ”Le Eccellenze Italiane” (”italiensk perfection”).

I September samma år gav Luca med förlaget Sperling & Kupfer och Mondadori ut boken ”Piacevolezza Dell ’olio” (kul med olja), som beskriver innovativa metoder för bedömning av kvaliteten på färskpressad olivolja. Det var även 2003 som Luca Maroni började skriva sin egen kolumn i veckotidningen ”Panorama”. Dessutom blev han inbjuden att delta i programmet ”Decanter” på Radio2 RAI som den vinexpert han är.

I September 2004 publicerade Luca sin bok ”Conoscere il Vino” (Studera vin) med förlaget Fabbri Editori, där han berättar allt han vet om vinproduktion och metoder för lagring. I oktober började han skriva ”Guide ai Vini Italiani più piacevoli, convenienti e reperibili” (Guiden till högkvalitativa och alltid prisvärda italienska viner) vilket gavs ut varje vecka.

2008 åkte Luca Maroni till New York, där han presenterade guiden om “topp 500 italienska viner” på en stor vinprovning som höll till på en fin teater.

Relaterade produkter