Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Vin till svamppasta i värmande buljong

Hösten är tiden då skogen dukar upp till svampbuffé och smaklökarna får dansa umami-dans! Men vad dricker vi till?

Färsk ravioli i mustig svampbuljong

Det bästa med mustig buljong är att den är extremt smakrik utan att vara tung. 

En favorit som vi gärna serverar är färsk ravioli i mustig svampbuljong. Det är en smakrik anrättning men utan att vara mastig. En rätt som värmer både kropp och själ och som kryssar i alla bockar för att gå som Comfort Food, men det bästa av allt är att det är en riktig vinvän! 

Svampsäsongen är så  mycket mer än bara de gula kantarellerna. Är du en van svampplockare finns en hel buffé att tillgå i skogen, med olika arter såsom stolt fjällskivling, karljohan, blek taggsvamp, svart trumpetsvamp och trattkantareller, bara för att nämna några. Alla dessa svampar är perfekta att skapa en umami-stinn buljong på. Har du förberett buljongen några dagar innan, är det även en extremt snabblagad och festlig måltid. 

Mustig Svampbuljong

Gör så här:

 1. Rosta rotfrukter i ugnen, exempelvis morötter, rotselleri, palsternacka, gul lök, vitlök (gärna solo-vitlök) samt egenvald svamp i ca 30 min till allt fått gyllene yta. Detta gör att den mjuka sötman släpps fram i grönsakerna.
 2. Lägg sedan allt i en kastrull, salta rikligt, häll på ca halv dl torr Sherry, ca 1 l vatten (beroende på mängd svamp och rotfrukter men det ska täcka allt med minst ett par cm. Låt puttra under lock i ca 2 timmar, kolla av och skumma av ett par gånger.
 3. Sila av och det är klart! 

Ravioli med svampbuljongen

Det finns mängder av bra färskpasta i butiken så gör det lätt för dig och köp färdig.

 1. Koka upp din buljong, lägg i pastan så den tar smak.
 2. Förväll svamp och stek den sedan i en stor klick smör så svampen blir härligt blank och får en mer nötig smak.
 3. Lägg sedan hälften av svampen i botten på en djup tallrik, på med pastakuddarna, på med resten av svampen, häll sedan på rikligt med buljong och riv över en stor mängd långlagrad parmesan, dra ett par varv med svartpepparkvarnen på toppen och vips så är det färdigt! 

Ingredienser (4 pers)

Svampbuljong

 • 0,5 kg Potatis
 • 2 msk Olivolja
 • 2 st Rotselleri
 • 2 st Palsternacka
 • 1 Gul lök
 • 3 klyftor vitlök
 • Svamp (blanda gärna olika sorter!)
 • 0,5 dl Sherry
 • 1 l vatten

Ravioli

 • 500 g Ravioli
 • 3 msk Smör
 • 500 g Svamp
 • Riven Parmesanost
 • Svartpeppar

Vad dricker vi till?

Det allra bästa med tillredd svamp är, att det är världens bästa vinkompis och med tillägg av den rika sältan från buljongen samt smakrikedomen i rätten i sin helhet, fungerar både vitt och rött vin till.

Ett tips är att att plocka upp någon smak ur maten som sedan återfinns i det valda vinet, exempelvis passar mogen Nebbiolo och mogen Pinot Noir perfekt till då de båda får en lätt svampsmak vid ålder samt att de båda har en frisk syra som skapar en läcker smakbrygga. 

Är du istället en vitvinsdrickare så kan du istället fokusera på elegant fruktighet som möter upp smaken av rotfrukterna i buljongen. Vinet behöver fortfarande ha en frisk syra för att möta upp sältan i buljongen. Bra druvor att matcha med är oekad Chardonnay, exempelvis från Jura, en kryddig Grüner Veltliner från Wachau eller varför inte en Albariño från Galicien.

Det bästa av allt är att denna pasta är väldigt förlåtande så har du någon annan stil på vin som du föredrar så kommer det säkert fungera minst lika bra.

Relaterade produkter

Mer från Recept

Visa mer från Recept