Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Krusbärsmarmelad med whisky

Denna krusbärsmarmelad med whisky är perfekt att äta på en skiva rostad bröd med lagrad ost, att servera tillsammans med ostbrickan eller att använda som en läcker topping på desserter.

Whiskyns nyanserade och rökiga toner kompletterar krusbärens naturliga syrlighet och sötma, och resulterar i en komplex och vuxen smakprofil.

Här är vårt bästa recept!

Gör så här

  1. Skölj och rensa bären. Grovhacka dem för hand eller snabbt i matberedare.

  2. Häll över bär och socker i en kastrull och koka på medelhög värme i ca 10 minuter. Skumma allt eftersom.

  3. Ta av från plattan och tillsätt whiskyn och vaniljsocker. 

  4. Häll upp marmeladen i steriliserade burkar och förslut dem. Låt dem svalna uppochned i rumstemperatur, så att vacuum bildas.

  5. Förvara mörkt och svalt.

Ingredienser

  • 1 kg krusbär av valfri sort

  • 1 kg syltsocker

  • 1 msk vaniljsocker

  • 4 msk whisky

Vad är skillnaden på röda och gröna krusbär?

Röda krusbär är sötare och mindre sura än gröna krusbär, vilket gör dem populära att äta färska och använda i desserter. Gröna krusbär är syrligare och passar bra i bakverk och matlagning där syran kan balanseras med socker. Skillnaderna beror på sorten och inte på odlingsförhållandena. Vi tycker att båda sorter fungerar utmärkt i krusbärsmarmelad med whisky!

Kan man byta ut eller utesluta whiskyn?

VIsst kan man det. Antingen utesluter du whiskyn helt, eller så byter du ut den mot förslagsvis rom – gärna en mörk variant. Spriten gör marmeladen mer komplex i smaken och förstärker bärens naturliga smak, men vi vågar lova att marmeladen blir vansinnigt god även helt utan sprit.

Relaterade produkter

Mer från Recept

Visa mer från Recept