Satsa på en café de Paris-sås om du vill skämma bort dig själv eller dina gäster med det perfekta tillbehöret till grillat.
Café de Paris-sås med komplex smakrprofil
Café de Paris-sås är en klassiker från det franska köket som ofta serveras till grillat kött, inte minst entrecôte. Namnet “Café de Paris” kommer från den restaurang där såsen sägs ha skapats på 1930-talet. Den blev snabbt populär och förekommer idag över hela världen. Receptet var länge en välbevarad hemlighet och idag förekommer såsen i många olika varianter.
Café de Paris-sås har en rik och komplex smakprofil som kommer från en blandning av örter, kryddor och senap. Såsen har dessutom en härligt krämig konsistens som gör att den kan användas som dipp. Trots sin höga gastronomiska status är café de Paris-sås förvånansvärt lätt att göra hemma, perfekt för att imponera på gäster utan att behöva stå länge i köket. Att såsen går så bra ihop med grillat har gjort den till en svensk sommarklassiker.
Lyckas med café de paris-sås
Ingredienserna kan variera något mellan olika recept, men de vanligaste ingredienserna inkluderar smör, dragon och dijonsenap samt torra kryddor. Ofta används även ansjovis för att ge en touch av umami. Café de Paris-sås kan serveras både varm och kall, en vanlig variation är att göra ett kryddsmör istället för en sås, som får smälta över köttet.
Gör så här
-
Smält smöret och blanda med oljan. Häll över i en behållare med höga kanter och låt det svalna.
-
Tillsätt ägget och övriga ingredienser och mixa med en stavmixer, för mixerstaven upp och ner i behållaren efter att du först kört den i cirka 5 sekunder i botten av behållaren.
Vin som passar till café de paris
Om du serverar din café de paris-sås till kött rekommenderar vi ett av följande alternativ: