Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Sparrisrisotto

I sparrisrisotto möts krispig sparris och krämigt ris i en underbar kombination av italienska smaker och texturer.

Sparrisrisotto är en klassisk italiensk delikatess

Sparrisrisotto är en krämig och smakrik rätt med sparris som huvudrollsinnehavare. Den har sitt ursprung i norra Italien, i regionerna Piemonte och Lombardiet, där sparris odlas på stora arealer. I den här regionen har man njutit av sparrisrisotto i århundraden. På 1500-talet var sparris en mycket exklusiv råvara, men med tiden har sparris blivit lättare att komma över. I och med det har sparrisrisotto spridit sig över resten av Italien och Europa.

Det finns många anledningar till att sparrisrisotto är en mycket populär rätt. Konsistensen är härligt krämig med mild sälta och stort smakdjup från sparrisen och parmesanosten. Riset ska vara al dente, alltså med viss spänst. Samma sak gäller sparrisen. Konsistensen på sparrisen är ofta vad som skiljer en perfekt tillagad sparrisrisotto från en medioker. Faktum är att det inte är svårt att få till det om du använt färsk sparris av god kvalitet.

Sparrisrisotto kan serveras som en förrätt, en lätt lunch eller en huvudrätt. Den passar också bra som en del av en större italiensk måltid. Du kan till exempel lägga till fler ingredienser som svamp eller bacon. Vi har dock valt ett traditionellt recept med fokus på sparrisen.

Gör så här

  1. Värm olivolja i en kastrull på medelvärme. Tillsätt schalottenlök och fräs tills den är mjuk och genomskinlig, ca 3 minuter.

  2. Rör i vitlök och fräs i ytterligare 30 sekunder.

  3. Tillsätt arborioris och stek under omrörning i ca 1 minut.

  4. Häll i vitt vin och låt det koka in under omrörning tills det nästan är helt absorberat.

  5. Tillsätt varm grönsaksbuljong, en skopa i taget, under konstant omrörning. Låt varje skopa buljong koka in innan du tillsätter nästa.

  6. Fortsätt tillsätta buljong under omrörning tills riset är nästan al dente (mjukt med en spänstig kärna). Det tar ca 20–25 minuter.

  7. Under de sista 5 minuterna av tillagningstiden, tillsätter du sparris och rör försiktigt.

  8. Stäng av värmen och riv i parmesanost, smör, salt och peppar. Smaka av och justera kryddningen vid behov.

  9. Garnera med färsk persilja och servera omedelbart. För extra smak kan du tillsätta en matsked citronsaft precis innan servering.

Ingredienser (4 pers)

  • 2 msk olivolja

  • 2 schalottenlökar, finhackade

  • 3 vitlöksklyftor, finhackade

  • 4 dl arborioris

  • 1 dl vitt vin (torrt)

  • 1 l grönsaksbuljong (varm)

  • 300 gr färsk sparris, ansad och skuren i bitar

  • 100 gr parmesanost, riven

  • 4 msk smör

  • Salt, citronsaft och peppar efter smak

  • Färsk persilja, finhackad (till garnering)

Vin som passar till sparrisrisotto

Sauvignon blanc

Sancerre

Relaterade produkter

Mer från Recept

Visa mer från Recept