En sallad till grillat kött, fisk eller vegetariskt alternativ är allt du behöver för att kunna komponera en vacker och smakrik måltid.
Komplettera kött och fisk från grillen med en mättande sallad
När det kommer till att komplettera smakerna av grillat kött och fisk, är det en konst att välja rätt sallad. För att skapa en harmonisk måltid behöver du ingredienser i salladen som kompletterar köttets smakprofil. Om du har ett kryddstarkt grillat kött kan en sallad med en svalkande dressing, som en yoghurtbaserad sås, ge en trevlig kontrast. Om köttet är mer åt det söta hållet, kanske med en BBQ-glaze, kan en sallad med en syrlig dressing ge dig rätt balans på tallriken.
En sallad som är populär världen över är den klassiska grekiska salladen, som med sin kombination av färska tomater, krispiga gurkor, rödlök, oliver och fetaost inte bara är uppfriskande utan också en perfekt motvikt till det rika grillade köttet. En annan favorit är den franska niçoise-salladen, som med sin blandning av oliver, tomater, ansjovis, tonfisk och gröna bönor erbjuder ett mättande men ändå lätt komplement till både kött och fisk.
I Asien kan man ofta hitta sallader som innehåller en mängd färska örter och grönsaker, som den vietnamesiska salladen med nötkött och nudlar, som är både fräsch och smakrik och passar utmärkt till grillat. I Mellanöstern är fattoush ett populärt val, en sallad med bitar av krispigt bröd blandat med bland annat tomater, gurka och en syrlig dressing som kompletterar grillat på ett fantastiskt sätt.
Sallad till grillat med färskpotatis och grönsaker
Oavsett vilken kultur du vänder dig mot så finns det gott om sallader som kan lyfta din grillade måltid till nya höjder. Vi har valt att dela ett recept på sallad till grillat med potatis och andra grönsaker. Den kan förberedas i förväg och blir tillsammans med grillat kött, fisk eller vegetariskt alternativ en komplett måltid.
Gör så här
-
Blanda potatis, paprika, rödlök, gurka, fetaost, persilja och koriander i en stor skål.
-
Vispa ihop alla ingredienser till dressingen i en separat skål.
-
Häll dressingen över salladen och blanda väl.
-
Servera salladen till grillat kött, fisk eller vegetariskt alternativ.
Ingredienser (4 pers)
-
400 g potatis, kokt och skuren i tärningar
-
2 grillade paprikor, skurna i strimlor
-
1 rödlök, skuren i tunna skivor
-
1 gurka, skuren i tärningar
-
100 g fetaost, smulad
-
1 kruka persilja, hackad
-
1 kruka koriander, hackad
-
Dressingen
-
1 dl olivolja
-
2 msk citronsaft
-
1 msk dijonsenap
-
1 tsk honung
-
1 vitlöksklyfta, riven
-
Salt och peppar efter smak
Vin som passar till grillat
Läs mer om vin som passar till grillat.