Sabayonne, även känd som zabaglione eller zabaione, nämns i källor som är mer än 600 år gamla. Det finns flera teorier om efterrättens härkomst. En är att det var adeln i Venedig som började göra sabayonne på vin som importerades från Sicilien. Idag görs Sabayonne, eller varianter av denna klassiska dessert, i många länder.
Lyckas med sabayonne
Sabayonne har en luftig konsistens och en rik smakprofil som kan variera beroende på vilket vin som används. Du kan prova att använda ett annat sött vin eller en likör om du inte har eller inte är så förtjust i marsalavin. Grand Marnier och Amaretto är bra alternativ om du vill prova med likör. Vill du göra en alkoholfri variant kan du använda koncentrerad saft av till exempel fläder.
Så serverar du sabayonne
Sabayonne serveras ofta på ett visuellt tilltalande sätt tillsammans med färska bär eller med frukt. Tillbehören får gärna ha en viss syra så att du får en kontrast till sötman. Välj gärna frukt eller bär utifrån vad det är för årstid. Ett annat sätt att variera sabayonne är att lägga till smaksättning som vanilj, saffran eller rivet citronskal. Vi har valt att vara originalet troget och presenterar ett enkelt men beprövat recept på sabayonne.
Sabayonne är också grunden i många recept på tiramisu (även om just vårt recept faktiskt inte göra med sabayonne).
Gör så här
-
Separera äggulor och vitor. Vispa äggulorna och sockret fluffigt i en tjockbottnad kastrull. Tillsätt en nypa salt.
-
Häll i marsalavin gradvis under konstant vispning. Se till att blandningen inte blir för varm, då kan äggulorna skära sig.
-
Om du använder ett vattenbad, fyll en kastrull med varmt vatten och placera den tjockbottnade kastrullen ovanpå. Se till att vattnet inte når upp till kanten på den tjockbottnade kastrullen. Värm upp blandningen försiktigt under konstant vispning tills den tjocknar och blir krämig. Om du inte använder vattenbad, kan du värma upp blandningen direkt på svag värme, men var extra försiktig så att den inte skär sig.
-
Ta bort kastrullen från värmen (eller vattenbadet) och fortsätt att vispa kraftigt i cirka 1 minut tills sabayonnens volym har ökat markant och den har en lätt och fluffig konsistens.
-
Servera din sabayonne omedelbart i glas eller skålar. Den kan serveras varm eller kall.