Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Risotto Milanese

Risotto milanese är en hyllning till det italienska kökets förmåga att skapa extraordinära smaker från enkla ingredienser.

Risotto milanese är en klassiker från Lombardiet i norra Italien. Rätten har ett ursprung som kan spåras tillbaka till 1500-talet. På 1800-talet började risotto milanese dyka upp i kokböcker i en form som liknar den vi känner till idag. I Italien, och särskilt i Milano, är risotto milanese en stolthet och serveras ofta vid speciella tillfällen och högtider. Risotto milanese är inte bara en del av Milanos matkultur utan har även blivit en av de viktigaste symbolerna för italiensk matlagning över hela världen. Rätten kännetecknas av sin krämiga konsistens och smak av saffran. Den exklusiva kryddan ger också risotto milanese en vacker gul färg. 

Så lyckas du med risotto milanese

Traditionellt görs risotto milanese på carnaroli- eller vialone nano-ris, lök, smör, parmesanost, benmärg, vitt vin, saffran och buljong. Märgen utesluts ofta men vi rekommenderar att du använder rostade märgben för en autentisk smakupplevelse. Receptet kan varieras och du kan lägga till ingredienser som skaldjur, svamp och sparris för att skapa en måltid som bygger på vad du tycker om och har tillgång till. Risotto milanese är en mångsidig rätt som kan serveras som både förrätt och huvudrätt eller som tillbehör till andra italienska klassiker som till exempel ossobuco.

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 180 °C.
  2. Rosta sedan märgbenen i 25 minuter. Gröp ur och spara märgen.
  3. Värm upp buljongen i en kastrull och håll den varm på svag värme.
  4. Fräs lök och vitlök i olja tills de är mjuka och glansiga, i cirka 5 minuter.
  5. Tillsätt riset och fräs i cirka 1 minut under omrörning tills det är glansigt.
  6. Häll i vinet och låt det koka in.
  7. Rör ner saffranet i riset och blanda väl.
  8. Häll på cirka 1 dl av den varma buljongen och rör om tills den absorberats av riset. Fortsätt att tillsätta buljong gradvis, cirka 1 dl i taget, under omrörning. Låt riset absorbera buljongen innan du tillsätter mer.
  9. Hacka märgen och tillsätt i grytan. Koka riset i cirka 18–20 minuter, eller tills det är al dente (det vill säga har en mjuk kärna men med lite tuggmotstånd). Rör om regelbundet under tillagningen.
  10. Ta bort kastrullen från värmen och rör ner resterande smör (25 g) och riven parmesanost. Smaka av med salt och peppar.
  11. Servera risotto milanese omedelbart, garnerat med riven parmesanost och färsk persilja.

Ingredienser (4 pers)

  • 1 kilo märgben
  • 350 g carnaroliris eller arborioris
  • 1 gul lök, finhackad
  • 2 vitlöksklyftor, finhackade
  • 1 dl vitt vin
  • 1 liter varm hönsbuljong
  • 0,5 g saffran (eller 1 paket saffran)
  • 50 g smör
  • 50 g riven parmesanost
  • 2 msk hackad persilja
  • Salt och peppar

Vin som passar till risotto milanese

Langhe nebbiolo

Pinot grigio från Italien

Relaterade produkter

Mer från Recept

Visa mer från Recept