Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Pupusas

Pupusas är tjocka tortillas gjorda av majs- eller rismjöl. De är vanligtvis fyllda med ingredienser som ost, bönor eller chicharrón (friterat fläsk). 

Pupusas är en vanlig rätt i hela Centralamerika

Pupusas är en populär rätt från El Salvador, ofta betraktad som landets nationalrätt. Även i Honduras har pupusas en mycket lång tradition och vissa hävdar att det är därifrån den kommer. Pupusas har blivit populära i andra delar av Centralamerika och i USA och säljs ofta som gatumat i stånd som specialiserat sig på rätten. Pupusas är också en rätt som finns i ett stort antal varianter och som inspirerat kockar till innovation. Pupusas de loroco görs med knoppar från en viss blomma, och en sötare variant görs med banan eller sötpotatis. 

Fyllningen skiljer pupusas från tortillas

För att göra pupusas blandar man masa harina (majsmjöl) med vatten och salt för att skapa en deg. Degen formas till små bollar som plattas ut, fylls med önskade ingredienser och sedan försluts innan de steks. Nyckeln till att lyckas med rätten är degens konsistens. Den ska vara lätt att forma men inte vara för kladdig. Pupusas är tjockare än tortillas, som fylls efter tillagningen. Pupusas serveras vanligtvis med curtido (inlagd kål) och tomatsalsa. En klick gräddfil passar också till.

Gör så här

  1. Blanda masa harina och salt i en skål. Tillsätt det kalla vattnet lite i taget och bearbeta degen tills den är smidig och inte längre klibbig. Täck över skålen med en fuktig handduk och låt degen vila i cirka 15 minuter.

  2. Häll av vätskan från de kokta svarta bönorna och mosa dem lätt med en gaffel. Låt dem svalna något. Du kan också använda konserverade bönor.

  3. Fräs löken i lite rapsolja i en stekpanna tills de mjuknat.

  4. Tillsätt de mosade bönorna, chili, paprikapulver, spiskummin, cayennepeppar, salt och peppar till den stekta löken och vitlöken. Blanda väl.

  5. Tillsätt den rivna cheddarosten. Smaka av och justera kryddningen efter önskemål.

  6. Dela degen i mindre bitar. Ta en bit deg och platta ut den till en cirkel på ett mjölat underlag. Lägg en klick av bönfyllningen i mitten och vik ihop degen till en boll. Platta ut bollen till en tjock tortilla.

  7. Hetta upp lite rapsolja i en stekpanna på medelhög värme. Stek dina pupusas i några minuter på varje sida tills de är gyllenbruna och fyllningen är varm.

  8. Servera varma.

  9. Curtido: För att göra en enkel curtido, blanda finhackad vitkål med morötter, rödlök, färsk koriander, limejuice, salt och en nypa socker.

Ingredienser (4 pers)

  • 4 dl masa harina (ett slags majsmjöl)

  • 1 tsk salt

  • 4 dl kallt vatten

  • Fyllning

  • 350 g kokta svarta bönor

  • 1 medelstor gul lök, hackad

  • 2 vitlöksklyftor, hackade

  • 1 färsk chilifrukt, urkärnad och hackad

  • 0,5 tsk paprikapulver

  • 1 tsk spiskummin

  • 0,5 tsk cayennepeppar

  • Salt och peppar efter smak

  • 150 g riven cheddarost 

  • Rapsolja till stekning

Vin som passar till pupusas

Relaterade produkter

Mer från Recept

Visa mer från Recept

Jag hjälper dig med vintips!