Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Pinsa

Att äta pinsa brukar beskrivas som att ta en tugga av ett moln. Den fluffiga degen med en krispig botten passar med massor av toppings. Här bjuder vi på ett lättlagat pinsa-recept.

Pinsa Romana, en ovalformad deg med en lätt och luftig konsistens, är en variant av den klassiska italienska pizzan. Den har sitt ursprung i Rom och har på kort tid vunnit popularitet världen över. Till skillnad från traditionell pizza, som bakas på vetedeg, använder man i Pinsa Romana en blandning av vetemjöl, ris- och sojamjöl, vilket ger den en högre hydrering och en mer elastisk deg. Degen har också mindre gluten och mer protein än en pizzadeg. Den långa jästiden gör att pinsa blir extra lättsmält.

Namnet “pinsa” kommer från det latinska ordet “pinsere”, vilket betyder “att trycka ner med händerna”. Detta hänvisar till hur degen traditionellt formas för hand till en oval form, istället för den runda formen som är typisk för pizza. Pinsa Romana skiljer sig från pizza genom sin lättare och luftigare konsistens.

Så lyckas du med pinsa

Med ett traditionellt pinsa-recept så täcks degen ofta med enkla och fräscha ingredienser, vilket framhäver degen och de färska råvarornas smak. Klassiska toppings inkluderar mozzarella, tomatsås, prosciutto, ruccola och olivolja. Experimentera gärna med olika smaker beroende på dina preferenser och tillgång på råvaror.

Gör så här

  1. Blanda de torra ingredienserna (vetemjöl, rismjöl, sojamjöl och salt) i en stor skål.

  2. Tillsätt vatten och jäst i en separat skål och rör om tills jästen löst sig.

  3. Häll den våta blandningen i den torra blandningen och blanda tills en deg bildas.

  4. Tillsätt olivolja och knåda degen tills den blir smidig och elastisk.

  5. Lägg degen i en oljad skål, täck med plastfolie och låt vila i rumstemperatur i cirka 8 timmar.

  6. Dela degen i fyra delar. Forma varje degbit till en oval form utan att trycka ut luften.

  7. Smörj bollarna med olivolja och plasta in dem. Låt jäsa i kylskåp i 8–12 timmar.

  8. Låt degen stå framme i cirka 30 minuter.

  9. Värm ugnen till 250 °C med en pizzasten eller bakplåt i ugnen.

  10. Toppa varje pinsa med tomatsås, mozzarellaost, prosciutto och ruccola.

  11. Grädda din pinsa i cirka 10–12 minuter, eller tills den är gyllenbrun och bubblig.

  12. Ringla över olivolja, salta och peppra efter smak.

  13. Låt din pinsa vila några minuter innan servering.

Ingredienser (4 pers)

  • 200 g vetemjöl

  • 50 g rismjöl

  • 50 g sojamjöl

  • 250 g vatten

  • 7 g jäst

  • 10 g salt

  • 2 msk olivolja

  • Topping

  • 200 g mozzarellaost

  • 400 g tomatsås

  • 100 g prosciutto

  • 50 g ruccola

  • Olivolja

  • Salt och peppar

Vin som passar till pinsa

Relaterade produkter

Mer från Recept

Visa mer från Recept