Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Pekinganka

Pekinganka är något av en ikon för kinesisk mat världen över. Det är en festrätt som verkligen sticker ut genom sina smaker och den unika presentationen.

Enkelt recept på pekinganka

Pekinganka har sitt ursprung i Kinas huvudstad Peking. Rättens exakta ålder är okänd, men den har dokumenterats i kinesiska kokböcker sedan Mingdynastin (1368–1644). Pekinganka tillagas med en metod som bland annat gör att skinnet blir väldigt krispigt. Det går att köpa hel, färsk anka i många svenska butiker men i vårt recept utgår vi från anklår. Vi har förenklat det traditionella receptet något, men utan att något viktigt i fråga om smak eller textur går förlorat.

Så serveras pekinganka

Pekinganka har en så hög gastronomisk status att den ofta görs vid speciella tillfällen och betraktas som en lyxig måltid. Rätten serveras traditionellt med tunna vetemjölspannkakor (mandarinpannkakor), hoisinsås, strimlor av vårlök och gurka. För att äta rätten placerar man en pannkaka på tallriken, lägger på några tunna skivor av ankans krispiga skinn och kött, tillsammans med lite vårlök och gurka. Sedan rullar man ihop allt och doppar det i hoisinsåsen innan man tar en tugga. Vill du servera något till pekinganka är ris och ångade grönsaker ett bra val.

Gör så här

  1. Koka anklåren i buljong i cirka 2 minuter och låt dem sedan rinna av.

  2. Blanda alla ingredienser till hoisinsåsen och gnid in anklåren med ungefär två tredjedelar av såsen (spara resten). Låt stå i kylskåp över natten.

  3. Värm ugnen till 150 °C.

  4. Placera låren med den feta sidan uppåt i en smord, ugnsfast form och stek i 2 timmar. Efter 1,5 timme höjer du värmen till 225 °C för att skinnet ska bli knaprigt.

  5. Blanda mjölet med hett vatten samt olja och knåda tills du har en smidig deg. Täck degen med plastfolie och ställ undan i 20 minuter.

  6. Forma degen till en korv med en diameter på ungefär 5 cm. Skär den i åtta skivor och kavla ut dem mycket tunt på ett mjölat bord.

  7. Hälften av pannkakorna ska penslas med sesamolja på ena sidan och paras ihop med en pannkaka som inte penslats, så att det blir en dubbel pannkaka. De steker du sedan på båda sidor i en torr stekpanna tills de får bubblor och lite färg.

  8. Skilj pannkakorna från varandra så att du har två enkla pannkakor igen. Täck med en kökshandduk och upprepa tills du stekt samtliga pannkakor.

  9. Avlägsna ankköttet från benen, kombinera med vårlök samt gurka och fördela på pannkakorna. Toppa med det som är kvar av hoisinsåsen.

Ingredienser (4 pers)

  • 4 anklår

  • 2 hönsbuljongtärningar

  • 2 vårlökar, fint skivade

  • 0,5 gurka, skuren i tunna stavar

  • Hoisinsås:
    2 msk honung

  • 2 msk sojasås

  • Saft från en nypressad apelsin

  • Mandarinpannkakor:
    2 msk sesamolja

  • 2 tsk neutral vegetabilisk olja

  • 1,5 dl vatten

  • 250 g vetemjöl

Vin som passar till pekinganka:

Pinot noir

Grenache

Zweigelt

Gewürztraminer

Relaterade produkter

Mer från Recept

Visa mer från Recept