Massaman curry är en smakrik gryta med currypasta. Rätten kan ses som en hyllning till det thailändska kökets förmåga att absorbera och kombinera olika influenser till något nytt och spännande.
Massaman curry är en signaturrätt för det thailändska köket
Rättens ursprung kan spåras tillbaka till utbytet mellan det thailändska köket och persiska handelsmän, vilket resulterade i en unik fusion av smaker. Idag är massaman curry populär över hela världen och en av de rätter som ofta får representera det thailändska köket.
Rätten kan göras med olika typer av kött, kyckling är vanligt eftersom curryn har muslimska rötter. Även om det finns traditionella recept är det lätt att anpassa massaman curry utifrån sina egna preferenser och tillgång på ingredienser. Att rätten kan anpassas och varieras utan att förlora sin karaktär är en av förklaringarna till varför den är så populär i allt från gatukök till fina restauranger. Jämfört med andra thailändska currys är massaman curry relativt mild i smaken. Det är framförallt den speciella currypastan som ger rätten karaktär. Du kan göra currypastan själv, men för enkelhetens skull utgår vi från att du köper färdig massaman curry.
Massaman curry är ett långkok
Den långsamma tillagningen är central för att utveckla massaman currys djupa smaker. Köttet, som marineras i en rik kryddblandning, blir otroligt mört och absorberar de komplexa smakerna från kryddorna. Om du gör en vegetarisk version av rätten är det viktigt att välja robusta grönsaker som tål att tillagas länge utan att falla sönder.
Massaman curry passar ihop med både nudlar och ris. En populär sidorätt är en thailändsk papayasallad, som med sin fräschhet och krispighet kompletterar curryns smaker och konsistens. Naanbröd är en annan klassiker, för en indisk touch.
Gör så här
-
Dela kycklingen i lagom stora bitar och gnid in dem med hälften av currypastan. Låt stå i minst 30 minuter.
-
Värm hälften av kokosmjölken i en kastrull och låt den reducera under omrörning på hög värme i 10 minuter.
-
Tillsätt resten av currypastan och koka i ytterligare 3 minuter.
-
Blanda i kycklingfond, resten av kokosmjölken, löken samt kycklingen. Tillaga i ytterligare 10 minuter, eller tills kycklingen är klar. Hur lång tid det tar beror på hur stora kycklingbitar du har i grytan.
-
Tillsätt potatis och sötpotatis samt jordnötterna och koka tills potatisen och sötpotatisen är mjuk.
-
Smaka av med salt, socker och fisksås.
Ingredienser (4 pers)
-
4 kycklingbröstfiléer
-
3 dl kokosmjölk
-
4 msk massaman currypasta
-
1 potatis, tärnad
-
1 sötpotatis, tärnad
-
2 medelstora gula lökar, hackade
-
3 dl kycklingfond
-
2 dl skalade osaltade jordnötter
-
Socker, salt och fisksås efter tycke och smak
Vin som passar till massaman curry