En modern klassiker
Kycklinglasagne har inte en specifik geografisk härkomst utan är en modern tolkning av den traditionella italienska lasagnen. Här har den smakrika köttfärsen bytts ut mot saftig kyckling. Denna variation har blivit alltmer populär världen över.
Variera din kycklinglasagne
Kyckling ger lasagnen en mildare smak och rätten kan anpassas utifrån många kostpreferenser och från vad man har hemma. Grundprincipen för kycklinglasagne är att varva lager av pasta, kycklingfyllning och sås i en ugnsfast form. Utöver de klassiska italienska smakerna som tomat, basilika och oregano kan du experimentera med asiatiska influenser som ingefära, sojasås och sesamolja, eller varför inte en mexikansk twist med chili, koriander och tacokrydda? Förutom den klassiska mozzarellan kan du använda andra ostar som fetaost, ricotta eller en blandning av flera olika sorter för att skapa en unik smakkombination. Kycklingen kan också kombineras med svamp, som i vårt recept på kycklinglasagne. För att få en extra krispig yta brukar man toppa lasagnen med riven ost och gratinera den i ugnen.
Kycklinglasagne är en komplett måltid. Om du vill ha något mer på tallriken passar det med en sallad.
Gör så här
-
Sätt ugnen på 200 °C.
-
Skär kycklingen i små kuber.
-
Hetta upp smör i en stekpanna och bryn kycklingen tills bitarna har fått färg runt om. Ta dem åt sidan och lägg svampen i pannan med en ny klick smör och fräs tills den blivit mjuk.
-
Tillsätt lök och vitlök i pannan och fräs tills de blivit mjuka.
-
Tillsätt krossade tomater, grädde, hälften av osten och mjölk. Koka upp och låt sjuda i fem minuter. Smaka av med salt och svartpeppar.
-
Varva lasagneplattor med kycklingsåsen. Sista lagret ska vara sås som du toppar med resten av osten.
-
Grädda kycklinglasagnen i ugnen i 25–30 minuter, eller tills osten smält och fått färg.
Ingredienser (4 pers)
-
500 g kycklingfilé
-
Smör till stekning
-
200 g svamp, hackad (gärna trattkantareller eller skogschampinjoner)
-
2 medelstora gula lökar, fint hackade
-
2 vitlöksklyftor, fint hackade
-
400 g krossade tomater
-
2 dl vispgrädde
-
2 dl standardmjölk
-
4 dl riven parmesan
-
12 lasagneplattor
-
Salt och nymalen peppar efter smak
Vin som passar till kycklinglasagne:
Pinot gris
Sauvignon blanc
Grenache
Chenin blanc
Pinot noir