Korma är en traditionell gryta som lagats i flera hundra år i Indien och Pakistan. Idag är det en av de mest populära rätterna från det indisk-pakistanska köket.
En bra korma är full av smaker
Man tror att korma uppstått i mötet mellan persiska och indiska matlagningstraditioner. Rätten är en gryta som kännetecknas av sin rika, krämiga sås, som kan ha kokosmjölk eller grädde som bas. Kryddor som garam masala, koriander, kummin och kardemumma bidrar till att ge korma en djup och komplex, snarare än het, smakprofil. Nötpasta förekommer i många recept på korma och den bidrar med en sötma som balanserar de andra smakerna. Sötman kan även komma från frukt eller kokosmjölk. Korma kan göras med lamm, kyckling eller nötkött eller vara helt vegetarisk med till exempel spenat, blomkål eller aubergine som huvudingrediens. I vårt recept på korma använder vi lamm, men du kan lätt byta ut det mot till exempel kyckling. Att rätten kan göras på så många olika sätt har bidragit till dess stora popularitet.
Korma är en restaurangfavorit som är lätt att lyckas med
Korma finns på menyn på ett stort antal indiska restauranger i Sverige. Det är dock en rätt du lätt kan göra hemma, även om det tar lite tid. I Indien är det inte sällan en festmåltid som lagats med stor omsorg. Korma serveras ofta som huvudrätt, med naanbröd och ris samt pickles. Om det är en korma med lite starkare kryddning kan en svalkande yoghurtsås passa som komplement.
Gör så här
-
Mixa lök, vitlök och ingefära till en slät pasta.
-
Tillsätt cashewnötter och vatten och mixa i ytterligare 10 sekunder.
-
Förvärm ugnen till 180 °C.
-
Smält ghee i en ugnsfast kastrull på hög värme.
-
Tillsätt lökpastan och rör om regelbundet i 8 minuter tills den har minskat med halva volymen, men inte karamelliserats. Tillsätt lamm och stek på medelhög värme tills köttet ändrar färg från rött till ljusbrunt.
-
Tillsätt gurkmeja, mald ingefära, garam masala, kashmiri chilipulver och rör om. Häll i buljongen. Tillsätt kardemummakapslarna och kanelstången. Rör om, täck med lock och ställ in grytan i ugnen.
-
Efter 1,5 timme tar du ut grytan och rör i cashewpurén, sätt därefter in grytan i ugnen igen. Laga i ytterligare 30 minuter, tills lammet är mycket mört och såsen tjock.
-
Placera grytan på spisen på låg värme. Tillsätt socker, salt, kokosgrädde och grädde och rör om. Låt sjuda i 2 minuter.
-
Servera och garnera med cashewnötter och koriander.
Ingredienser (4 pers)
-
2 stora lökar, skurna i 1 cm tärningar
-
8 stora vitlöksklyftor, hackade
-
4 cm ingefära, skalad och skuren i 3 mm tjocka skivor
-
Cirka 20 cashewnötter
-
1 dl vatten
-
3 msk ghee (eller osaltat smör)
-
800 g lammfärs, i 4–5 cm kuber
-
1/2 tsk gurkmeja
-
2,5 tsk garam masala
-
5,5 tsk kashmiri chilipulver eller rökt paprika
-
2 dl kycklingbuljong,
-
10 kardemummakärnor, lätt krossade och instoppade i en kryddpåse
-
1 kanelstång
-
4 tsk strösocker
-
1,5 tsk salt
-
1 dl kokosgrädde
-
1,5 dl standardgrädde
-
1 msk hackad färsk koriander och 2 msk hackade cashewnötter för garnering
Vin som passar till korma
Sauvignon blanc
Chardonnay