Karamelliserad lök får en helt annan smak
Karamellisering av lök är en matlagningsmetod där lök långsamt steks tills den utvecklar en djup, gyllene färg och en rik, söt arom. Det sker för att sockerarterna i löken bryts ner och reagerar under värme, vilket skapar nya smaker. Metoden har använts i många olika kök runt om i världen för att förhöja smaken på olika rätter. Soupe à l'oignon, fransk löksoppa, är en av flera klassiska rätter där karamelliserad lök är en viktig del av receptet.
Karamelliserad lök kan ge många rätter karaktär
Användningsområdena för karamelliserad lök är många; den kan användas som tillbehör till hamburgare, korv, grillat kött, som topping på pizza, i ostbrickor, eller som en smakrik komponent i olika såser, grytor och röror. Vanlig gul lök har hög sockerhalt och brukar vara det bästa valet, även om alla lökar kan karamelliseras. Genom att, som i vårt recept, blanda flera olika löksorter får du en mer komplex smakprofil. Du kan också experimentera genom att använda olika sorters fett när du gör karamelliserad lök.
Karamelliseringen tar ganska lång tid och det finns en risk att löken bränns vid. Det bästa sättet att undvika det är att tillsätta en matsked vatten just innan det riskerar att hända och deglasera allt som börjat fastna i botten av pannan. Detta kan du behöva göra flera gånger under tillagningen. Genom att hacka löken riktigt fint kan karamelliseringen gå lite fortare. Då riskerar du dock att få ett mos som lättare bränns vid och som inte hinner utveckla lika mycket smak.
Karamelliserad lök håller i upp till en vecka i kylskåp om den förvaras i en behållare med lock.
Gör så här
-
Smält smöret i en stor stekpanna på medelhög värme.
-
Tillsätt löken och stek under omrörning tills den är mjuk, i cirka 8 minuter.
-
Sänk värmen och fortsätt steka under konstant omrörning tills löken är söt och har en gyllenbrun färg, det tar minst en timme. Rör om ofta. Du kan behöva tillsätta lite vatten då och då för att förhindra att löken bränns.
-
Krydda med salt och peppar efter smak.
Ingredienser (4 pers)
-
6 msk (90 g) osaltat smör
-
1 kg gul lök och 0,5 kilo annan lök, till exempel silverlök och schalottenlök. Skiva i 3 mm tjocka skivor.
-
Salt och nymald svartpeppar.
Vin som passar till kramelliserad lök:
Sherry