Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Italiensk pastasallad

En italiensk pastasallad blir en lätt och fräsch rätt med en perfekt balans mellan smakerna. Idealiskt för varma sommardagar.

I en italiensk pastasallad kommer delikatesserna till sin rätt

Med italiensk pastasallad menar man, kort och gott, en pastasallad med ingredienser som för tankarna till Italien. I vårt recept använder vi bland annat mozzarella, salami och soltorkade tomater. Du kan byta ut ingredienser mot andra, eller komplettera med till exempel taggiasca-oliver, parmesanost eller prosciutto. En italiensk pastasallad kräver dock inte särskilt många ingredienser och är enkel att göra.

Så lyckas du med italiensk pastasallad

För att lyckas riktigt bra med en italiensk pastasallad ska du använda bra råvaror och sikta på att få till en balans mellan salt, syrligt och umami. Det bör finnas olika texturer där krispiga grönsaker kompletterar den mjuka pastan, samt en krämig dressing. Välj gärna en kort pasta som penne eller fusilli. De binder ihop en sallad bra. En klassisk vinägrett med olivolja, vinäger och senap är alltid ett säkert kort när det gäller dressing till italiensk pastasallad. Du kan också experimentera med dressingar baserade på yoghurt eller majonnäs.

En italiensk pastasallad är en komplett måltid men kan serveras tillsammans med bröd, ost och charkuterier.

Gör så här

  1. Koka pastan al dente enligt förpackningens anvisningar. Spola av med kallt vatten och låt rinna av väl.

  2. Blanda olivolja, balsamvinäger, senap, riven vitlök, salt och peppar i en skål.

  3. Häll den avrunna pastan i en stor skål. Tillsätt ruccola, gurka, soltorkade tomater, mozzarella, salami, rödlök, pinjenötter och oliver. Häll över dressingen och blanda allt väl.

  4. Servera salladen direkt eller låt den stå och dra i kylen en stund innan servering.

Ingredienser (4 pers)

  • 300 g pasta (till exempel fusilli eller penne)

  • 150 g ruccola

  • 100 g soltorkade tomater i olja, strimlade

  • 125 g mozzarella, tärnad

  • 100 g salami, skivad

  • 1 rödlök, finhackad

  • 50 g pinjenötter, rostade

  • 1 halv gurka, välj om du vill skala den eller inte

Vin som passar till italiensk pastasallad:

Chianti classico

Vermentino

Pinot grigio

Lambrusco

Relaterade produkter

Mer från Recept

Visa mer från Recept