Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Grillad entrecôte

Mör, saftig och full av smak – det är inte utan anledning som grillad entrecote är en älskad klassiker. Här bjuder vi på ett recept med smak av rök och persiljesmör.

Grillad entrecôte med persiljesmör är en lättlagad lyxrätt

Entrecôte tas från en del av djurets rygg. Delen har en marmorerad struktur, en typ av muskelfibrer och en avsaknad av bindväv som gör köttet riktigt mört. Den förhållandevis höga fetthalten lyfter smakerna. Därav har grillad entrecôte ansetts vara en riktig delikatess så länge människor haft tamboskap. Många anser att detta är den finaste styckningsdetaljen. Att grilla den efter konstens alla regler är att visa råvaran respekt. Lyckligtvis så är det enkelt att lyckas med grillad entrecote.

Lyckas med grillad entrecôte

Entrecôte kan grillas långsamt för en utpräglad grillsmak eller snabbt på hög värme för en extra fin stekyta. Även om det är en rätt med ytterst få ingredienser kan du alltså experimentera med tillagningsmetoden för att få vad du menar är perfekt grillad entrecôte. Ofta vill man äta grillad entrecote medium rare, med en rosa kärna i mitten och en innertemperatur på cirka 55 °C. Grillad entrecote kan serveras med många olika sidorätter och tillbehör. Vi har valt klassikern persiljesmör som komplement. Örtsmaken går bra ihop med köttets naturliga smak och rökigheten från glöden. Grillkonst på hög nivå behöver inte vara mer komplicerat än så!

Gör så här

 1. Blanda smör, persilja, vitlök, saft från en hel citron, salt och peppar i en skål tills det blir en jämn smet. Forma en korv, plasta in och lägg i kylskåpet i minst 30 minuter. Smöret kan göras i förväg och frysas in eller förvaras i upp till en vecka i kylskåp.

 2. Ta fram köttet cirka 30 minuter innan du ska grilla det. Det ska helst vara rumstempererat. Salta och peppra på båda sidor.

 3. Värm grillen till medelvärme och pensla grillgallret med olivolja. Grilla entrecoteskivorna i cirka 3–4 minuter per sida för medium rare. Vänd dem bara en gång.

 4. Låt köttet vila några minuter innan du serverar det med persiljesmöret, som får smälta över den skivade entrecoten. Sallad och hemlagade pommes frites passar bra till.

Ingredienser (4 pers)

 • 4 entrecoteskivor (cirka 800 g totalt)

 • 2 msk olivolja

 • Salt och peppar efter smak

 • Persiljesmör

 • 100 g rumstempererat smör

 • 2 msk fint hackad persilja

 • 1 stor vitlöksklyfta, fint riven

 • 1 citron

 • Salt och peppar efter smak

Vin som passar till grillad entrecôte

Relaterade produkter

Mer från Recept

Visa mer från Recept