Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Frutti di Mare

Frutti di mare, som betyder “havets frukter” på italienska, är en traditionell skaldjursrätt som kännetecknas av en fräsch och smakrik kombination av olika delikatesser från havet.

Frutti di mare är den ultimata hyllningen till havet

Frutti di mare har lagats i århundraden. Redan under Romarriket var fisk- och skaldjursrätter populära och i frutti di mare kombinerar du olika skaldjur i en lyxig och smakrik kombination. För många är frutti di mare själva sinnebilden för njutning. Rätten har spridit sig till många andra länder och har anpassats till lokala smaker och ingredienser. Huvudingredienserna i frutti di mare brukar vara musslor, bläckfisk, räkor och ibland även hummer. Ingredienserna kan kokas, ångas, eller stekas lätt. Sedan serveras de i en smakrik sås, ofta baserad på vitt vin, tomater, örter och vitlök. 

Vår version av frutti di mare är en bearbetning av ett recept i The Silver Spoon (Il cucchiaio d'argento på italienska). Det är ett prisbelönt referensverk för italiensk matlagning. Du kan ersätta bläckfisk med annan fisk som är fast i köttet. Traditionellt är dock frutti di mare i första hand en skaldjursrätt. Du kan använda krabba, kräftor, vongolemusslor eller hummer istället för eller i kombination med räkor och musslor om du så vill. För att få rätt balans i receptet bör dock den totala mängden fisk och skaldjur vara samma. Alltså ca 900 gram för fyra personer.

Frutti di mare serveras traditionellt som en förrätt (antipasto) eller huvudrätt. Ofta med krispiga brödkrutonger eller mjukt nybakt bröd för att suga upp såsen.

Gör så här

  1. Rensa musslorna genom att skölja dem noggrant, dra bort skägget, ta bort trasiga musslor, blötlägg i kallt vatten i 30 minuter. Skölj sedan en sista gång. Skala räkorna.

  2. Hetta upp olivoljan i en stor gryta över medelvärme. Hacka och fräs lök och vitlök i ca 5 minuter tills det blivit mjukt.

  3. Tillsätt krossade tomater och eventuellt chiliflakes. Koka upp och låt det sjuda i 10 minuter.

  4. Tillsätt vitt vin, tomatpuré, oregano, salt och peppar. Koka upp igen och låt det sjuda i ytterligare 5 minuter.

  5. Slutligen, lägg i musslor, räkor och bläckfisk. Sjud i 5–10 minuter.

  6.  Strö över persilja och servera med pasta eller bröd.

Ingredienser (4 pers)

  • 1 msk olivolja

  • 1/2 gul lök

  • 3 vitlöksklyftor

  • 1 tsk chiliflakes (kan uteslutas)

  • 400 g krossade tomater

  • 1 dl vitt vin

  • 1 msk tomatpuré

  • 1 tsk torkad oregano

  • 1/2 tsk salt

  • 1/4 tsk svartpeppar

  • 400 g färska musslor

  • 200 g räkor, skalade och rensade

  • 200 g bläckfiskringar

  • 1/2 dl hackad persilja

Vin som passar till  frutti di mare

Relaterade produkter

Mer från Recept

Visa mer från Recept

Jag hjälper dig med vintips!