Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Dragonkyckling

Tänk dig en saftig kycklingfilé som har marinerats i en blandning av crème fraiche, färsk dragon, och en touch av dijonsenap, som får puttra i sin egen sås och absorbera alla de rika smakerna.

En klassisk fransk gryta med svenska influenser

Dragonkyckling, eller poulet à l'estragon som den heter på franska, är en krämig och smakrik gryta med kyckling, vitlök, grädde och den aromatiska örten dragon. 

Dragonkyckling är en klassisk fransk rätt med rötter i 1800-talets Provence. Rätten blev snabbt omtyckt av alla samhällsklasser. Den har serverats vid många högtider och har genom åren behållit sin grundläggande form bestående av kyckling, dragon och krämig sås. Idag är den en favorit i många länder och en stående klassiker i fransk matlagning. Bland dess berömda beundrare fanns Napoleon Bonaparte och poulet à l'estragon har omnämnts av författare som Honoré de Balzac och Alexandre Dumas.

Så lyckas du med dragonkyckling

När det kommer till att förhöja smaken av kyckling, är dragon en krydda som verkligen kan göra underverk. Denna aromatiska ört, med sina anisliknande toner, har förmågan att lyfta en enkel kycklingrätt till nya kulinariska höjder. Dragonkyckling kan varieras på många sätt. Genom att byta ut kycklingen mot annan fågel eller fisk, tillsätta svamp eller grönsaker, eller experimentera med olika mjölkprodukter kan du sätta din egen prägel på rätten. I vårt recept på dragonkyckling använder vi kycklingfiléer men du kan också välja kycklinglår för en rätt av lite mer rustik karaktär. Dragonkyckling serveras ofta med ris, klyftpotatis eller pasta. Om du vill ta fasta på rättens franska arv kan det passa att bjuda på sparris eller gröna bönor och baguette till din dragonkyckling.

Gör så här

  1. Skär kycklingfiléerna i mindre bitar.

  2. Smält smöret i en stekpanna och stek kycklingen tills den är gyllenbrun. Ta upp kycklingen och lägg åt sidan.

  3. Fräs lök och vitlök i samma stekpanna tills de är mjuka.

  4. Rör i mjölet och låt det fräsa i en minut.

  5. Vispa gradvis i kycklingbuljongen, vinet och grädden under omrörning. Låt såsen koka upp och tjockna något.

  6. Tillsätt dragon, salt och peppar.

  7. Lägg tillbaka kycklingen i såsen och låt den sjuda i cirka 10 minuter, eller tills kycklingen är genomstekt.

Ingredienser (4 pers)

  • 4 kycklingfiléer

  • 2 msk smör

  • 1 gul lök, finhackad

  • 2 vitlöksklyftor, finhackade

  • 2 msk mjöl

  • 2 dl kycklingbuljong

  • 1 dl torrt vitt vin

  • 2 dl grädde

  • 2 msk torkad dragon

  • Salt och peppar efter smak

Vin till dragonkyckling

Sancerre

Grüner Veltliner

Sauvignon Blanc

Relaterade produkter

Mer från Recept

Visa mer från Recept