Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Club Sandwich

Club sandwich är en lyxig och lättlagad klassiker. Den består av två eller tre rostade brödskivor ovanpå varandra med en fyllning med bland annat majonnäs, bacon, tomat och kalkon.

Världens mest eleganta smörgås?

Vem uppfann club sandwich? Det finns flera svar på frågan. Det vanligaste svaret är att det var på Saratoga Clubhouse, en exklusiv inrättning i anslutning till en kapplöpningsbana i Saratoga Springs, New York. På 1890-talet blev club sandwich vanlig på menyerna i USA. Redan från början etablerades det att basen i en club sandwich är rostat bröd, bacon och kalkon. 

Vad är det som gör att rätten fortfarande är populär världen över? Ett sätt att förklara det är att club sandwich är en elegant och mättande rätt som går snabbt att göra. Dessutom är den lätt att anpassa och variera med olika ingredienser och tillbehör. Att club sandwich har en lång och intressant historia bidrar också till populariteten.

Gör så här

 1. Rosta de 12 brödskivorna på båda sidorna på medelstark värme.

 2. Stek baconskivorna så att de blir knapriga.

 3. Bred åtta brödskivor med majonnäs och senap på ena sidan.

 4. Fyra av skivorna, som ska vara i mitten, stryks med senap och majonnäs på båda sidorna.

 5. Skiva tomaterna och salta och peppra dem.

 6. Placera ett salladsblad och en skiva kalkon på en brödskiva.

 7. Placera sallad, bacon och tomat på nästa skiva.

 8. Använd den tredje brödskivan som lock.

 9. Fäst skivorna mot varandra med hjälp av tandpetare.

 10. Upprepa tills du har club sandwich för fyra personer. Skär dem gärna diagonalt så att varje sandwich är i två delar. Då blir det lättare att äta med händerna. Rätten serveras ofta tillsammans med pommes frites.

Ingredienser (4 pers)

 • 12 skivor vitt formbröd

 • 6 tjockt skurna kalkonskivor

 • 12 msk majonnäs

 • 2 msk senap

 • 8 stora salladsblad

 • 12 skivor bacon

 • 2 stora tomater

 • Salt och peppar

En club sandwich kan varieras och många andra ingredienser än dem i vårt recept kan ingå. Om du vill kan du till exempel använda kyckling istället för kalkon och ost istället för, eller som komplement till majonnäs. Vad du väljer att använda för majonnäs har stor betydelse för hur din club sandwich kommer att smaka. Chipotlemajonnäs är populärt nu och ger rätten sting. Vitlöksmajonnäs passar också bra. Använder du starkt kryddad majonnäs behöver du inte senap därutöver.

Vin som passar till club sandwich

Chablis

Rosévin

När och var uppfanns club sandwich?

Club sandwich började serveras under 1890-talet i USA. Till att börja med fanns den endast på exklusiva sällskapsklubbar men blev snabbt populär även i hem och på restauranger.

Vad ska man ha för bröd till club sandwich?

Vitt formbröd är luftigt och lätt att rosta samtidigt som smaken inte tar över. Många andra typer av bröd kan dock också passa, så länge det går lätt att skiva.

Relaterade produkter

Mer från Recept

Visa mer från Recept