Cannelloni

Cannelloni är en härligt krämig italiensk klassiker med fyllda pastarör som gratineras med tomatsås och ost. Lättlagad och älskad av såväl stora och små. Det här är vårt bästa recept.

Gör så här

Tomatsås

  1. Hetta upp en stekpanna med olivolja på medelhög värme. Fräs vitlök, lök, lagerblad och oregano i ca 4 minuter tills löken är genomskinlig.

  2. Tillsätt tomatpurén och fräs i en minut.

  3. Höj värmen, tillsätt vinet och låt reducera tills nästan allt har kokat bort.

  4. Tillsätt tomaterna, buljongen, salt och peppar. Sänk värmen och låt sjuda i ca 20 minuter.

  5. Ta bort lagerbladet och mixa såsen med handmixer tills den är slät. Låt koka ihop i någon minut.

  6. Smaka av med salt och peppar och tillsätt eventuellt en nya socker.

  7. Rör i basilikan och håll såsen varm.

Fyllning

  1. Pressa ut så mycket vätska du bara kan ur den tinade spenaten.

  2. Lägg spenaten i en skål och tillsätt övriga ingredienser. Rör om och smaka av med salt och peppar.

Montering

  1. Värm ugnen till 180 grader, över- och undervärme.

  2. Använd en ugnsfast form som är ca 25 x 30 cm stor.

  3. Sprid ut ca 2,5 dl tomatsås i botten av formen.

  4. Fyll pastarören med fyllning, gärna med hjälp av en spritspåse och en tyll med stor öppning.

  5. Lägg de fyllda pastarören i ugnsformen och häll över resten av såsen så att den täcker all cannelloni.

  6. Täck formen med aluminiumfolie och baka i ugnen i 30 minuter.

  7. När 30 minuter har gått tar du bort folien och fördelar du den rivna osten över cannellonin och bakar i 15 minuter, eller tills osten har smält och fått färg.

  8. Servera med extra parmesan och basilika.

Ingredienser (5–6 pers)

Tomatsås

1 msk olivolja

1 gul lök, finhackad

4 vitlöksklyftor, finhackade

1 lagerblad

1 tsk oregano

0,5 dl tomatpuré

2 burkar hela tomater, krossade för hand

1 liter kyckling- eller grönsaksbuljong

2 dl torrt vitt vin

1 tsk salt

Eventuellt 1 tsk socker

Salt och peppar

1 kruka basilika

Fyllning

  • 250 g fryst spenat (tinad)

    500 g ricotta

    30 g parmesan

    100 gram riven ost av valfri sort, gärna mozzarella cucina (en hårdare variant av mozzarella)

    1 ägg

    1 vitlöksklyfta, finriven

    En nypa riven muskotnöt

    Salt och peppar

  • Cannelloni

  • 250 g cannelloni

    100 gram riven ost, gärna mozzarella cucina

    Parmesan

Vin som passar till cannelloni

Barbera
Chianti

Hur fyller man cannelloni?

Enklast är att använda spritspåse för att fördela fyllningen jämnt i varje rör. Har du inte tillgång till spritspåsar kan du använda en kraftig fryspåse som du klipper upp ett hörn på. Ett annat alternativ är att använda en liten tesked eller en kniv för att försiktigt fylla pastarören.

Kan man göra cannelloni utan tomatsås?

Visst kan man! Medan tomatsåsen är en klassisk komponent i många cannellonirecept, är det absolut möjligt att experimentera med andra såser. En krämig svampsås, en fräsch pesto eller varför inte en härlig ragu? Det viktiga är att ersätta tomatsåsen med en annan sås, så att cannellonin inte blir torr under tillagningen.

Kan man göra cannelloni utan béchamel?

Visst kan man göra det. I många recept används både tomatsås och béchamel, men eftersom vi tycker att det räcker med den krämiga fyllningen och osten på toppen, har vi valt att hoppa över béchamelsåsen i vårt recept.

Kan man göra cannelloni utan spenat?

Absolut! Spenaten kan ersättas med andra grönsaker som grönkål, zucchini eller aubergine. Eller varför inte testa en fyllning med prosciutto eller salami?

Relaterade produkter

Mer från Recept

Visa mer från Recept