Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Blinier

Blinier är små men ganska tjocka pannkakor gjorda på bovetemjöl. De serveras med olika tillbehör som både förrätt och efterrätt. 

Klassiskt komplement till rysk kaviar och löjrom

Blinier, eller blini i singular, har sina rötter i det forntida Ryssland och är djupt förankrade i den ryska kulturen. Namnet blini härstammar från det fornslaviska ordet “mlin”, som betyder att mala, vilket refererar till processen att mala bovetet till mjöl. I Ryssland äter man blinier hela året men framförallt vid vinterns slut, för att äta upp sig inför den stundande påskfastan. Idag är blini en rätt som vunnit global spridning och som du lätt kan göra hemma.

Traditionellt serveras blinier med en rad olika tillbehör som kompletterar deras milda smak. De kan till exempel toppas med smetana, en typ av tjock gräddfil, och löjrom eller rysk kaviar för en lyxig touch. Hackad lök, kvarg, och dill är andra populära tillbehör som ofta äts till blinier. För de som föredrar något sötare, kan blinier även serveras med sylt eller honung. Denna mångsidighet gör blinier till en perfekt rätt för både förrätter och efterrätter, eller som en del av en större buffé.

Om du inte har bovetemjöl kan du ersätta det med vetemjöl, men smaken kommer då inte att bli lika fyllig. Du kan använda en vanlig stekpanna, men en plättlagg ger dig jämnare och helt runda blinier.

Gör så här

 1. Smula ner jästen i en bunke och häll över den fingervarma mjölken. Rör om tills jästen har löst sig.

 2. Tillsätt bovetemjöl, vetemjöl, ägg och salt till mjölkblandningen. Vispa blandningen till en slät smet. Täck över bunken med en handduk och låt jäsa i en varm och dragfri plats i cirka 1 timme, eller tills smeten har dubblats i storlek.

 3. Smält smöret i en stekpanna eller plättlagg på medelvärme. Häll cirka 1 msk smet per blini i pannan. Stek i cirka 2 minuter per sida, eller tills de är gyllenbruna och fluffiga.

 4. Servera blinierna nygräddade med dina favorittillbehör, till exempel gräddfil, rödlök, smetana, löjrom, rökt lax, dill eller crème fraiche.

Ingredienser (4 pers)

 • 25 g jäst

 • 3 dl mjölk, fingervarm (37 °C)

 • 1 dl bovetemjöl

 • 2 dl vetemjöl

 • 1 ägg

 • 1/2 tsk salt

 • 50 g smält smör

Vin som passar till blinier

Relaterade produkter

Mer från Recept

Visa mer från Recept