Med en biryani tar du fram det bästa i vardagliga ingredienser och dina favoritkryddor.
Biryani är en av de mest klassiska risrätterna
Biryani är en smakrik och kryddstark rätt gjord på ris. Rätten har sitt ursprung i det persiska riket men lagas idag i stora delar av Asien. Biryani kan varieras på många olika sätt. Rätten är uppskattad för sin komplexa smak och arom som kommer från en blandning av flera olika kryddor. Saffran, kardemumma, kanel och nejlika är exempel på kryddor som ofta finns i en biryani. Vilket kött du använder är mindre viktigt, biryani görs med kyckling, lamm eller nötkött. Get är också vanligt i vissa kulturer.
En omsorgsfullt lagad biryani utvecklar underbara smaker
Biryani har hög kulinarisk status och görs ofta vid stora familjesammankomster och högtider. Det här är klassisk “slow food” där köttet marineras och sedan tillagas långsamt tillsammans med ris och andra ingredienser. När du låter tillagningen ta tid så utvecklas härliga och komplexa smaker och dofter. Servera gärna din biryani med raita och en sallad.
Gör så här
-
Blanda alla ingredienser till marinaden i en stor skål. Lägg i kycklinglåren och se till att de är väl täckta av marinaden. Låt stå över natten eller åtminstone några timmar.
-
Koka riset utifrån anvisningarna på förpackningen tillsammans med kryddorna. Det får inte vara överkokt, risgrynen ska ge visst tuggmotstånd. När riset är klart, skölj det i kallt vatten och låt rinna av. Ta bort kryddorna.
-
Hetta upp en stor kastrull eller gryta. Ta upp kycklinglåren ur marinaden (spara marinaden) och bryn dem i lite olja tills de fått färg på alla sidor.
-
Häll marinaden i kastrullen och låt koka upp. Smaka av och justera kryddningen efter önskemål.
-
Smält smöret.
-
Lägg ett lager ris i botten på en stor kastrull eller ugnsfast form. Lägg sedan kycklingen ovanpå riset. Häll över såsen. Upprepa lagren tills alla ingredienser är slut. Avsluta med ett lager ris och ringla över smöret.
-
Täck över formen med lock eller aluminiumfolie. Sätt in i ugnen på 180 °C i cirka 45 minuter, eller tills kycklingen är genomkokt och riset är mjukt.
-
Låt grytan stå med locket på i 10 minuter innan servering. Garnera med koriander.
Ingredienser (4 pers)
-
750 g kycklinglår med skinn och ben
-
450 g ris
-
2 msk salt
-
5 nejlikor
-
3 lagerblad
-
1 stjärnanis
-
6 kardemummakapslar
-
60 gram smör
-
2 dl färsk koriander, hackad
-
Marinad
-
150 ml yoghurt, naturell
-
125 ml vatten
-
2 msk vegetabilisk olja (eller annan neutral olja)
-
6 vitlöksklyftor, finhackade
-
2 tsk finriven färsk ingefära
-
1/8 tsk malen gurkmeja
-
1/4 tsk kanel
-
1/2 tsk cayennepeppar (justera styrkan efter smak)
-
1/2 tsk malen kardemumma
-
2 tsk garam masala
-
2 tsk koriander
-
2 msk paprika, vanlig (inte rökt)
-
1 och 3/4 tsk salt
Vin som passar till biryani