En perfekt bearnaisesås, eller bea i vardagligt tal, går att göra på några minuter medan köttet vilar efter tillagningen.
Bearnaisesås är det perfekta komplementet till grillat kött
Bearnaisesås är en klassisk fransk sås som skapades på 1800-talet. Det är en av de första såserna som kockelever världen över får lära sig att göra idag. Bearnaisesås består av smör, äggulor, schalottenlök, dragon och vinäger, och den är känd för sin rika och krämiga konsistens. Smaken är distinkt och välbalanserad där löken ger ett djup och syran från vinägern går perfekt ihop med dragonen.
Kulinariskt sett anses bearnaisesås vara en lyxig och elegant sås som ofta serveras till fina kötträtter, särskilt biff och entrecôte. Den passar också utmärkt till kyckling, fisk och grillade grönsaker. Bearnaisesås kan verkligen lyfta en rätt och ge den en extra dimension av smak och finess.
Handvispad bearnaisesås får bäst konsistens
Att använda en stavmixer för att göra bearnaisesås går fort och minskar risken för att såsen ska skära sig. När du vispar för hand med en ballongvisp får du dock mer luft i såsen, och det ger den en bättre konsistens.
Bearnaisesås kan varieras genom att du tillsätter andra örter istället för dragon, som rosmarin eller timjan. Du kan också prova att göra bearnaisesås med rödvinsvinäger istället för vitvinsvinäger. Ett ganska vanligt tillägg till ett klassiskt recept på bearnaisesås är en nypa cayennepeppar. Bearnaisesås kan förvaras i kylskåp i upp till 2 dagar. Värm den på låg värme innan servering.
Gör så här
-
Vispa äggulor, vinäger och citronsaft i en värmetålig skål över en sjudande kastrull med vatten. Vispa kontinuerligt tills blandningen tjocknar och blir ljusgul.
-
Ta bort skålen från värmen och tillsätt smöret, bit för bit, och vispa kraftigt under tiden. Se till att smöret smälter helt innan du tillsätter mer.
-
Rör ner schalottenlök, persilja och dragon. Smaka av med salt och peppar.
-
Om såsen blir tjockare än du vill ha den tillsätter du lite varmt vatten, en tesked i taget, tills den får önskad konsistens.
-
Servera omedelbart!
Ingredienser (4 pers)
-
3 rumstempererade äggulor, ju färskare ägg desto bättre resultat
-
1 msk vitvinsvinäger
-
1 msk citronsaft
-
100 g smör, kallt och skuret i små bitar
-
1/4 dl finhackad schalottenlök
-
1 msk hackad persilja
-
1 tsk hackad dragon
-
Salt och peppar efter smak
Vin som passar till bearnaisesås