Änglamat är en tidlös svensk klassiker med en kombination av smaker och texturer. Änglamat har varit en favorit i generationer.
Himmelskt god dessert du gör på några minuter
Änglamat är en traditionell svensk dessert som består av vispad grädde blandad med krossade kakor eller skorpor, ofta serverad med sylt eller färska bär. I Norge och Danmark finns liknande rätter, kända som “tilslørte bondepiker” och “bondepige med slør”, där man använder smulor av grovt bröd istället för kaksmulor.
Man vet inte säkert hur namnet kom till. En vanlig teori är att änglamat syftar på dess utseende och fluffiga konsistens. Den vita vispgrädden och de ljusa kaksmulorna kan liknas vid änglars vita dräkter eller moln på himlen. Det är onekligen en estetiskt tilltalande efterrätt, särskilt om du serverar den i individuella glas.
Smakprofilen för änglamat karaktäriseras av en harmonisk blandning av det söta från kakorna och grädden, balanserat med den syrliga smaken från hallon eller andra bär. Ursprungligen var änglamat en populär dessert före glassens introduktion, när frysboxar blev vanliga under 1900-talet. Det är en flexibel dessert som kan varieras med olika typer av kakor och sylt. Dess enkelhet och denna mångsidighet har gjort att änglamat har överlevt som en älskad klassiker i svensk matkultur och fortsatt att charma nya generationer. Den traditionella kombinationen av vispad grädde, kaksmulor och sylt har också givit upphov till eller inspirerat många nya desserter.
Vårt recept på änglamat gör du på några minuter och det bygger på ingredienser som många nästan alltid har hemma. Om du gör egen sylt är det bra att använda syltsocker som har tillsatt pektin, som hjälper sylten att tjockna. Smula inte kakorna alltför fint, då blir de snabbt mjuka och soggiga. Tanken är att de ska bidra med sin krispiga textur och ge en fin kontrast till den mjuka grädden.
Gör så här
-
Blanda bären med socker i en kastrull och koka blandningen i cirka 2 minuter. Slå av värmen och låt det stå tills det har svalnat. Du kan även använda sylt du gjort tidigare eller köpt i butiken.
-
Vispa grädde tillsammans med vaniljsocker tills det har fått önskad konsistens.
-
Smula kakorna.
-
Varva kaksmulor, grädde och sylt i vackra glas och servera.
Ingredienser (4 pers)
-
1,6 dl hallon eller andra bär
-
0,8 dl socker (gärna syltsocker)
-
2,5 dl vispgrädde
-
1,6 tsk vaniljsocker
-
8 spröda småkakor, till exempel bondkakor eller finska pinnar, alternativt motsvarande mängd söta kex.
Vin som passar till änglamat