• Santorini Grekland
Atlantis Argyros White Santorini 2020 Assyrtiko

Atlantis Argyros White Santorini 2020

199kr

1 flaskor
Atlantis Argyros White Santorini 2020 Assyrtiko
Atlantis Argyros White Santorini 2020 199kr
  • Fri frakt från 799 kr
  • Nöjd kund-garanti
  • Säkra betalningar
Lagerstatus:
Bara 5 st

Varsågod! Ett av de bästa vita vulkanviner du kommer att dricka!

Servera vinet kring 8-10 grader. Perfekt till medelhavs rätter på vit fisk och skaldjur, till färska skaldjur, till milda ostar samt till asiatiska kalla rätter.

Frisk och elegant smak av citrus, gula äpplen, aprikos, mandel, rökig mineralitet samt en läckert salt finish.

  • Volym: 750 ml
  • Alkoholhalt 14%
  • Sockerhalt <0.3g/100ml

Omdömen

Beskrivning

Argyros Estate en vinproducent baserad på ön Santorini i Grekland!

Familjen Argyros har har producerat vin sedan början av 1900-talet. Vingården är belägen i byn Episkopi på den sydöstra delen av ön. Vinproducenten är känd för att producera högkvalitativa viner från inhemska druvor som Assyrtiko, Aidani och Mavrotragano.

Argyros grundades 1903 av Georgios Argyros i Episkopi Gonia Thiras på vulkanön Santorini. Idag är det den fjärde generationen som förvaltar vingården och källaren. Det är en av få familjeägda egendomar som finns kvar på ön, som har blivit vansinnigt populär när det gäller vin under det senaste decenniet. På grund av populariteten och hypen har de stora grekiska vinbolagen letat efter vingårdar på ön. Familjen Argyros framhärdar dock och anser att genom att behålla vingården inom familjen bevaras den speciella Santorini-känslan bäst i vinet. Argyros äger vingårdar med många gamla vinstockar - vissa upp till 150 år gamla - vilket ger deras viner en mycket speciell karaktär. Jordmånen på Santorini är helt annorlunda, eftersom den har uppstått från vulkanen med samma namn - detta skedde 1630 f.Kr. Kr. Jorden har en grå och svart färg och det finns många stenar och klippor. Det senaste utbrottet skedde 1950, men det enda tecknet på vulkanisk aktivitet idag är de många varma källorna runt ön. Jordmånens speciella karaktär innebär också att det aldrig funnits Phylloxera (vinlus) på Santorini, och därför finns det otroligt många rötter som är flera hundra år gamla - nya plantor ympas sedan på de gamla Vitis Vinifera-rötterna med lämpliga intervall. Denna mycket speciella terroir och de mycket gamla vinstockarna bidrar till att ge Santorini-vinerna en mycket speciell karaktär - och det uppmärksammas både av internationella kritiker och sommelierer på berömda restauranger världen över. Argyros Assyrtiko har till exempel utsetts till Regional Trophy Winner (den näst högsta utmärkelsen) i Decanter World Wine Awards. Argyros använder endast lokala grekiska druvsorter; den mest kända, Assytiko, tros komma från Santorini - grekerna är övertygade om detta, medan en annan teori är att den kan komma från det forna Mesopotamien (idag Irak) - andra tror att den kan komma från Jerez (Sherry) i Spanien. Oavsett var druvan kommer ifrån klarar den sig fantastiskt bra i Grekland, särskilt på Santorini, där den trots värmen behåller en hög och intensiv syra och fräschhet. Andra lokala druvor är Athiri, Aidani, Mandilaria, Mavrathiro, Mavrotragano och Voudomato. Att se vingårdar på Santorini är en upplevelse, eftersom uppbindningen är mycket speciell - kouloura eller korg kallas den och käppen är helt enkelt formad som en korg eller ett fågelbo mycket nära marken. Spaljémetoden är mycket gammal och traditionell, men eftersom den ger druvorna ett optimalt skydd mot vind och sol är det många som väljer den i stället för att bygga de mer välkända spaljéerna, som finns i olika former i stora delar av resten av världen. Detta vin är ett visitkort för Argyros och för Santorini för den delen - Atlanti-serien är en aptitretare. Vinet är uppfriskande och läckert med sitt krispiga citrusuttryck som är den perfekta "nedkylningen" en varm sommardag.

Argyros Estate har utvecklat en innovativ metod för att odla vinstockar på Santorinis speciella terroir, vilket inkluderar vulkanisk jordmån och ett extremt torrt och vindigt klimat.

Vinrankorna bildar en låg buske för att skydda druvorna från den hårda vinden och för att dra nytta av solens värme som lagrats i marken. Dessutom använder Argyros Estate moderna odlingsmetoder som inkluderar bevattning med saltvatten och gödsling med organiskt material för att förbättra jordens kvalitet.

Andra har också köpt