Fet fisk kräver andra viner än mager fisk. Det är bra att känna till vilka egenskaper hos vinet som matchar de olika fisktyperna. Bland feta fiskar finns lax, makrill och röding. Det är inte bara fisksorten som har betydelse för ditt vinval, utan även sättet som fisken tillagas på.
Vita viner till fisken
Det finns många vita druvor som lämpar sig till feta fiskar. Det du behöver tänka på är att fruktsyran ska vara hög i dessa viner. Det kan gärna finnas lite sötma kvar och dessutom en viss fyllighet. Det finns en hel del vanliga druvor i denna kategori såsom Sauvignon Blanc, Riesling, Chardonnay, men också portugisiska Alvarinho och spanska Verdejo, för att nämna några exempel.
Stekt eller grillad fisk
En fatlagrad fyllig Chardonnay gör sig mycket bra till den stekta feta fisken. Det finns Chardonnay från många olika regioner i världen. Tumregeln är att ju varmare klimat desto mer smak av tropiska söta frukter. Alla Chardonnayer har dock inslag av äpple eller päron och citrus. Med fatlagring kommer nyanser av vanilj. Vill du testa något annat så fungerar en fyllig Viognier eller Bordeaux.
Röda viner
Ett riktmärke när du ska servera vin till fet fisk är att undvika röda viner. Umami är en smak som många använder som smakförstärkare i asiatisk mat. Naturligt framträder den bland annat i fet fisk och den smaken harmonierar inte med strävheten i många röda viner. För den som ändå vill ha ett glas rött kan en mjuk Beaujolais fungera. Det gäller att välja bland viner med mycket låg fyllighet och strävhet, ofta rubricerade som fruktiga och bäriga.
Roséviner
Om vitt är det traditionella fiskvinet, så är rosé ett vin som används till lite av varje, så även fisk. En laxrätt på buffén smakar utmärkt till ett glas rosé. Med andra ord är ett tacksamt vin om du serverar flera smårätter.