En fet fisk kräver andra viner än en mager. Lär dig vilka av vinets egenskaper som matchar den feta fiskens krav. Och, när vi säger fet fisk syftar vi inte på midjeomfång utan lax, makrill och röding till exempel. Håll dock i minnet att det inte bara är fisksorten som har betydelse för vinvalet, utan även sättet du tillagar den på.
Vilka vita viner passar till lax och andra feta fiskar?
Det finns många vita druvor som lämpar sig till feta fiskar. Det du behöver tänka på är att fruktsyran ska vara hög i dessa viner. Det kan gärna finnas lite sötma kvar och dessutom en viss fyllighet. Det finns en hel del vanliga druvor i denna kategori såsom sauvignon blanc, riesling, chardonnay, men också portugisiska alvarinho och spanska verdejo, för att nämna några exempel.
Bästa vinet till stekt eller grillad lax
Ett fatlagrat, fylligt vin på druvsorten chardonnay gör sig mycket bra till den stekta laxen. Chardonnay växer i många olika regioner i världen. Tumregeln är att ju varmare klimat desto mer smak av tropiska, söta frukter. Det som vin på chardonnay har gemensamt är inslag av äpple eller päron och citrus. Med fatlagring kommer nyanser av vanilj. Vill du testa något annat så fungerar även ett fylligt vin på druvsorten viognier till exempel.
Rött vin och lax - funkar det?
Ett riktmärke när du ska servera vin till fet fisk är att undvika röda viner. Umami är en smak som många använder som smakförstärkare i asiatisk mat. Naturligt framträder den bland annat i fet fisk och den smaken harmonierar inte med strävheten i många röda viner. För den som ändå vill ha ett glas rött kan ett mjukt från vindistriktet Beaujolais fungera. Det gäller att välja bland viner med mycket låg fyllighet och strävhet, ofta rubricerade som fruktiga och bäriga.
Kan man dricka rosévin till fisk?
Om vitt är det traditionella fiskvinet, så är rosé ett vin som används till lite av varje, så även fisk. En laxrätt på buffén smakar utmärkt till ett glas rosé. Med andra ord, rosé är ett tacksamt vin om du serverar flera smårätter.