Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Vin från Santorini

(0)

Santorini ligger i den grekiska ö-världen, flitigt besökt av turiser från hela världen. Men Santorini har även en lång vinhistoria. 

Vinodling på Santorini

Santorini är unikt på grund av den vackra öns vulkaniska jordmån och det torra klimatet. Vinodlingarna på ön är speciellt utformade i korgliknande strukturer, kallade kouloura, detta för att skydda vinstockarna från de starka vindarna. Dessa system bidrar också till att minska avdunstningen och bevara fukten i jorden.

Vilka druvsorter odlas på Santorini?

Den mest kända druvsorten som odlas på Santorini är assyrtiko, vilket är en grön druva som trivs i det torra och vulkaniska klimatet. Assyrtiko ger viner med hög syra samt friska smaker, ofta beskrivet med toner av citrus, mineraler och medelhavs örter.

Öns kända vinproducenter

Det finns många vingårdar på Santorini, som producerar högkvalitativa viner. En av de mest kända vinproducenterna på ön är Argyros Estate.

Småskaliga gårdar

Santorini har ingen officiell indelning av vindistrikten, som i vissa andra vinproducerande områden i världen, utan präglas av småskaliga vingårdar, som sträcker sig över olika delar av ön. Det finns dock exeptionella områden med sluttningar där vinodlingarna är koncentrerade och ger specifika egenskaper till de finast ansedda vinerna.

Utforska Santorini och dess viner

Santorini har blivit en destination för nyfikna vinentusiaster som vill utforska vingårdarna på ön och prova de lokala vinerna, samt  lära sig om den unika vinodlingen.

Santorinis viner, speciellt de som är baserade på assyrtiko, är kända för sin fina kvalitet och dess unika smaker, som återspeglar öns häftiga terroir. Santorini är en ö med en fantastisk möjlighet att upptäcka det lokala vinet i en historiskt vacker miljö.