Vad är Orangevin?

En världsomfattande vintrend som är allt annat än en nymodighet.

Arkeologiska utgrävningar från Georgien visar på att det har skapats Orangeviner i över 8000 år. Och medan vinsorten kanske i mångt och mycket tycks vara något av en modern trend är den emellertid allt annat än just ny.

Orangevin produceras på gröna druvor som är kända för att framställa främst vitt vin. Men att få till den karaktäristiska smaken och utseendet på det orangea vinet skiljer sig en hel del från produktion av vitt vin.

Ett vitt vin framställt som ett rött vin

När man skapar ett Orangevin låter man skalen ligga kvar med druvmusten och macerera, det vill säga laka ur, vilket ger det färdiga vinet tanniner och den oranga färgen. Ibland låter vinmakaren skalet ligga kvar och dra i flera månader för att framhäva desto mer färg och karaktär.

Allt som oftast jäser, samt lagras, Orangevin i så kallade Amforor vilket är speciella lerkrukor. Jäsningen sker i högre temperaturer än för vita viner och i stället i samma temperaturer som röda viner - en vinmakning likt den för röda viner med andra ord. Förenklat - ett vitt vin gjort som ett rött vin och resultatet blir då till ett Orangevin. 

Smaken på Orangevin

Orangeviner är aromatiska viner där stenfrukt står i fokus. Det innebär smaker som aprikoser, vit persika och gula äpplen. Floralitet är också något som tar plats. De har även nötiga inslag som macadamianötter. Söt honung ramar in smaken på vinerna behagligt. Strukturen på vinet styrs av längden skalet legat med, så ett Orangevin kan gå från lätta och aromatiska till tanninrika kraftpaket.

Passande mat till Orangevin

Det kan vara svårt att tro till en början men faktum är att Orangeviner är fantastiska matviner. Här beror det givetvis på intensitet och stil på vinet och det gäller att ha koll på vilka stilar som passar med vilka anrättningar. De mest aromatiska och tanninrikaste vinerna passar till lite kraftigare anrättningar och de lättare flora till mer eleganta och lätta rätter. Vill man prova en häftig kombo till ost - och charkbrickan så passar de allra flesta orangea viner hur bra som helst.

 Aromatiska druvsorter

Så, ju längre tid skalen får ligga med och jäsa desto intensivare blir vinet. Självfallet beror det även på vilken druvsort vinmakaren har valt att skapa sitt Orangevin på.

 Det vanligaste är, att göra Orangeviner på aromatiska druvsorter som Friulano, Sauvignon Blanc, Gewürstraminer, Pinot Gris (Pinot Grigio i Italien), Ribolla Gialla och numera blir det allt vanligare även med Riesling. 

Hitta din egen favoritstil på Orangevin 

Är man nyfiken på Orangevinets värld kan det vara en god idé att börja testa sig fram på inte allt för tuffa viner. Även om sortimentet att tillgå i Sverige är skralt så finns det ett gäng viner med olika intensitet att testa sig fram på. Det bästa tipset är att läsa på om olika viner från olika länder, druvsorter, producenter men framförallt vinmkaningen, för att få ett hum om vad man själv kan tänkas föredra, lätta eller intensiva Orangeviner. Ju längre skalkontakt ju intensivare vin.

Relaterade produkter

Mer från Vinskolan

Visa mer från Vinskolan