Vin till svamp

(138)

Rätt vin till svamp. De godaste kombinationerna får du när du väljer vin utifrån hur svampen tillagats och vilka andra ingredienser som ingår i rätten. Här har vi samlat några av våra mest pålitliga förslag på vin till svamp.

Hösten är traditionellt svamparnas tid och tankarna kanske går till fylliga viner och mustiga grytor. Men det är hur du tillreder dem som bör styra ditt val av vin. Här hittar du tips på både vita och röda viner till olika svamprätter.

Tips: Första valet till en rätt med svamp är ett vitt vin. Men, om rätten är mustig och smakrik (och innehåller kött) är ett rött vin godare. 

Röda viner till smakrika rätter med svamp

Välj ett rött, smakrikt kryddigt och mustigt vin om maten som servas är krämig och fyllig såsom till exempel en köttgryta med svamp. Prova ett vin på druvsorten nebbiolo eller sangiovese - ett vin med en uttalad strävhet. De ger bra balans till den krämiga köttgrytan. Om grytan har mycket smak kan du även välja ett fylligare och mustigare vin såsom ett från Rioja till exempel. 

Godaste röda vinet till fläskfilé med svampsås

Fläskkött är ljust och saftigt. Med potatis i ugn och en krämig svampsås till blir rätten komplett. Servera ett lätt rött till, såsom ett pinot noir till exempel, vars syrlighet och mjuka bärighet lyfter smakerna till nästa nivå. 

Vilket vin är godast till svamprisotto?

I en svamprisotto finns sälta, krämighet och djup. Om risottons smaker är milda kan ett vitt vin (eller, varför inte ett orangevin) vara det bästa valet. Tänk på att vinets smak inte ska överrösta smakerna i maten utan lyfta dem. Mat och vin från samma land, och kanske till och med region, är ofta bäst tillsammans. Italienskt vin + risotto = kärlek. 

Vin till pasta med svamp

Pasta med en krämig svampsås såsom tagliatelle ai funghi porcini (karljohans-svamp-pasta) kan serveras med ett mjukt rött vin eller ett lite kraftigare vitt. Ett rött Côtes-du-rhône med inslag av skogsbär och peppar är ett bra val om du gör en smakrik pasta med svamp. Ta istället ett vitt vin med struktur till en pasta med svamp som är mild i smaken. 

Vin till viltkött och svamp

Jakt- och svampsäsongen är som gjord för fylliga rödviner. Vinet lämpar sig också utmärkt som ingrediens i en viltgryta med svamp. Kryddiga och mustiga viner med hög strävhet är passar perfekt till denna sorts mat.

Vita viner till pizza med svamp och svamptoast

Vita viner är alltid det första valet till svamp. Till pizza eller toast med svamp till exempel. Ett smakrikt vitt vin gör sig bra tillsammans med brödets- och den stekta svampens rostade toner. Ett vitt vin på druvsorten chardonnay eller chenin blanc, gärna fatlagrat, är jättgott till pizza och toast med svamp.

Starkviner till rätter med svamp

En klassisk kombination är sherry som smakförstärkare i svampsoppa och svampsås. Till det passar därför en torr sherry av typen amontillado. Satsa på en frisk och fruktig sauvignon blanc eller riesling till svampsoppa och milda rätter med svampsås, som till exempel en fiskgratäng.

Ladda in fler produkter +

Visar 24 av 138 produkter