I Marsala på ön Pantelleria äger familjen Pellegrino över 150 ha av de bästa vingårdarna på ön och här gör de ett av Siciliens mest eftertraktade viner som har fått flera utmärkelser.
Pantelleria är en liten vulkanö ca. 85 km sydväst om Sicilien. Det blåser och det är hårt arbete att skörda druvor på ön. Allt sker för hand, inga maskiner används på fälten.
Pellegrino är medlem i "Consortium for the safeguard and promotion of DOC wines of Pantelleria Island" och hjälper därmed till att främja vinproduktionen på Pantelleria.
Tillverkning
Tre druvsorter används till Pellegrinos Marsala DOC, grillo, catarratto och inzolia, och de plockas i mitten av september.
Druvorna odlas i området kring Marsala och Mazara del Vallo i provinsen Trapani. Här är jorden ganska lerig, fälten ligger några meter över havet och medelhavsklimatet är milt på vintern, med begränsad nederbörd och mycket varma och blåsiga somrar. Vinifieringen sker vid 20-22 grader och jäsningen stoppas genom att tillsätta en neutral alkohol. Senare tillsätts kokt druvmust. Vinet åldras på ekfat i minst 24 månader.
Om tillverkaren
Pellegrino grundades 1880 av Carlo Pellegrino. Kunskap och erfarenhet har gått i arv från generation till generation. Både vad gäller arbetet i vingården och själva vinframställningen.