• Fri frakt Fri frakt
  • Snabb hemleverans Snabb hemleverans
  • Trygg e-handel Trygg e-handel

Grillo

Grillo - Den gröna druvan från heta Sicilien! Grillo är kanske inte den druva på var mans läppar men verkligen värd att lyfta för sin fina aromatik och läckra fräschör. Grillo-druvan trivs allra bäst på den solstinna Medelhavsön i södra Italien. Här får Grillo-druvan sin krispighet och livlighet i smakerna. 

Grillo är en fin arbetshäst som verkat på ön Sicilien sedan vinlusen hade sin framfart på 1800-talet.

Varför man planterade just Grillo-druvan var för att den har en stor motståndskraft mot vinlusen och andra förödande vinsjukdomar. Meningen är dock delad på Grillo-druvans ursprung. En del säger att den tros komma från Apulien men det är inget som kunnat fastställas.

Grillo är en korsning mellan den mycket aromatiska druvan Moscato di Alessandria och den syradrivna druvan Catarrato. Grillo klarar även av den höga temperaturen på Sicilien vilket såklart är till en stor fördel. Tidigare producerades stora mängder av det söta vinet Marsala (likt Madeira vin) som hade sin storhetstid mellan 1700-1920-talet. Nu för tiden används Marsala mest i matlagning och i desserter. Idag odlas Grillo flitigt över hela ön men fortfarande mestadels på de södra delarna och då mer som friska och aromatiska vita viner. Sicilien har kanske inte alltid varit känt för att producera just kvalitetsviner men mycket har hänt under det senaste decenniet och det går att finna helt fantastiska viner både på den röda och vita vinsidan. Speciellt har just Grillo fått ett enormt uppsving när det kommer till kvalitet då många producenter satsar på kvalitet istället för kvantitet. Grillo odlas framförallt på Sicilien men även på de Eoliska öarna som ligger norr om Sicilien men där är produktionen och exporten minimal räknat till Sicilien. Grillo används även som en mycket bra blanddruva med till exempel Chardonnay.

Valda filter


Vintyp

Hittar du inte vinerna du söker?

Leta vidare i våra populäraste kategorier: