Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Vintips inför sommarens picknick

Picknicksäsongen är här! Läs mer om hur du snabbkyler dina flaskor, håller vinet svalt i glasen och vad du gör om korkskruven glömdes hemma.

Under sommarhalvårets gassande dagar vill de flesta av oss ta det lugnt och njuta i naturen, inte sällan med mat och dryck nära till hands. Picknick är ett utmärkt sätt att ta vara på sommarens vackraste dagar tillsammans med nära och kära. Vinet är såklart ett måste att ta med och det blir varken jobbigt eller svårt med rätt knep. 

Nedan har vi listat våra bästa vintips inför sommarens picknick - hur du snabbkyler dina flaskor, håller vinet svalt i glasen och vad du kan göra om du glömt korkskruven. 

Att snabbkyla vin

Inför en picknick kan det vara mycket att stå i och det är inte helt ovanligt att glömma att kyla flaskorna. Som tur är finns det några knep som kan rädda dig ur knipan. 

Du kan lägga dina flaskor i en hink med salt, is och vatten. Saltet bidrar till att kyla ner vattnet under den normala fryspunkten och är därmed ett effektivt sätt att ta dina flaskor från ljumma till svala under tidspress.

Du kan även linda en blöt kökshandduk runt dina flaskor och lägga dem i frysen. En mousserande flaska med tryck kan ligga i 1-2 timmar, men inte mer. Om den ligger för länge riskerar den att explodera så se till att hålla koll på klockan.

Tips! När du packar picknick-korgen kan du ta med kökshanddukarna för att hålla vinet svalt under transporten. Därefter går det även utmärkt att använda dem som våtservetter under picknicken.

Håll vinet svalt i glasen 

Att avnjuta ett glas rosé eller vitt i solen är bland det bästa som finns, men mindre njutbart blir det när värmen tar över och drycken blir ljummen.

Ett både praktiskt och estetiskt tilltalande knep är att frysa in frukter och lägga i glasen, exempelvis jordgubbar och vindruvor. På så vis hålls drycken sval utan att spädas ut. Dessutom blir glaset lika vackert att titta på som gott att dricka ur.

Att öppna en flaska utan korkskruv  

Vi har alla varit där - picknickkorgen är fullpackad men korkskruven ligger kvar hemma i kökslådan. Men detta ödesdigra faktum behöver inte nödvändigtvis innebära katastrof. Det finns sätt att öppna flaskor på utan korkskruv.

Börja med att försöka trycka ner korken i flaskan. Det är lättast att använda skaftet på exempelvis en mindre kniv eller sked. Med detta knep kommer du inte att få upp korken ur flaskan - men du kommer att få ut vinet.

Ett annat knep och något av en klassiker är att använda sig av en sko och en hård yta. Placera flaskan ståendes i en sko, helst av hård modell utan mycket svikt. Ta därefter skon och flaskan och placera sulan mot en hård, lodrät yta såsom en vägg eller trädstam. Börja systematiskt stöta skon med flaskan mot den hårda ytan. Efter ett tag bör korken, till följd av trycket, börja vandra uppåt. 

En picknick blir sällan perfekt och det kommer alltid finnas något som kunde gått bättre. Men det ska inte stoppa dig från att ta vara på det varma vädret och dina nära och kära. Samla dina bästa viner och ge dig ut i naturen!

Se de viner som är mest populära just nu och gör din beställning. Snabb leverans hem till dörren! 

Relaterade produkter

Mer från Vinskolan

Visa mer från Vinskolan