Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Vin till svamppasta

En vällagad svamppasta värmer kropp och själ med sin aromatiska och jordnära kombination av smaker. Att hitta ett riktigt bra vin till svamp är en intressant utmaning. Vad du bör välja beror mycket på vad det är för svamp du använder.

Typen av svamp i din svamppasta avgör vilket vin som passar till

Svamppasta är en rätt med många variationsmöjligheter. Vad du ska välja för vin till svamppasta beror mycket på om det är en svamp med ljust kött och mild smak eller om den har en tydligare smak av jord och skog. Karljohanssvamp har till exempel en robust karaktär och då behövs ett vin med mer fyllighet och struktur än om det gäller vin till svamppasta gjord på champinjoner eller ostronskivling. 

Pinot noir från Bourgogne eller barolo från Piemonte är passande viner till svamppasta med intensiv smak. Vita viner med tydlig syra, till exempel sauvignon blanc från Nya Zeeland eller grüner veltliner från Österrike, är bra val till svamppasta med en lite mildare profil. Om du serverar en svamppasta med en tomatbaserad sås, kan du välja ett vin med lite mer syra för att balansera sötman i tomaterna. Tydlig syra går dock inte så bra ihop med tydlig sötma. Om du letar efter vin till svamppasta med mycket kryddor behöver vinet ha en tydlig egen karaktär.

Rött vin till svamppasta

Pinot noir är en druvsort med en lätt till medelfyllig kropp och eleganta tanniner. Den har ofta toner av röda bär, svamp och jord vilket gör den till ett utmärkt val som vin till svamppasta med tydliga och rustika smaker. Nebbiolo och sangiovese är andra bra alternativ om du vill servera ett rött vin till svamppasta som varken tar över eller står dig slätt. 

Vitt vin till svamppasta

Chardonnay är perfekt till krämiga pastasåser med grädde eller smör. Chardonnay har ofta toner av äpple, päron och honung som kompletterar de jordnära smakerna i svampen. Grüner veltliner är ett friskt vitt vin med kryddig arom. Det är ett bra vin till svamppasta med vitlök och örter i såsen.

Mousserande vin till svamppasta

Mousserande vin kan vara ett utmärkt val till många olika svamprätter. Torr eller halvtorr champagne med en fyllig kropp kan komplettera jordigheten i en smakrik svamppasta när det passar med en elegant dryck till måltiden. Välj blanc de blanc (100 % chardonnay) om det är en pasta med ljusa svampar och blanc de noirs (gjort på blå druvor) för en svamppasta med mer kraftfulla smaker. Ett rosévin från Provence kan också fungera fint till svamppasta.

Vin till krämig svamppasta

Om du serverar en svamppasta med en fet och krämig sås, kan du välja ett vin med lite högre alkoholhalt och fyllighet. Kantareller har en stark och aromatisk smak som passar perfekt till pastarätter. De kan serveras i en krämig sås eller med vitlök, olja och persilja. Till en sådan pastarätt passar ett fylligt vin på chardonnay från Kalifornien eller vit Bourgogne.

Vin till svamppasta med tryffel

Tryffel är en exklusiv ingrediens och används ofta i små mängder för att ge rätter en extra smakdimension. Barolo är ett italienskt vin från Piemonte som är gjort på nebbiolo-druvan. Det är ett fylligt och tanninrikt vin med komplexa smaker av bär, lakrits och rosor. Barolo passar bra till rätter med vit tryffel och krämiga såser.

Mer från Vinskolan

Visa mer från Vinskolan