Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Vin till smörgåstårta

Smörgåstårtan, 1970- och 1980-talens självklara bjudmat till alla typer av kalas. Den ursvenska skapelsen tappade i popularitet en period, men nu har den fått sin revansch. En dekorativ rätt som kombinerar matigt med festligt och som kan varieras i all oändlighet.

Vin till smörgåstårta

Smörgåstårtan är krämig med feta ingredienser som majonnäs, créme fraiche och färskost. Endast fantasin sätter gränser för vad en smörgåstårta kan innehålla. Vanligt är salta ingredienser som skinka, kaviar, fisk och skaldjur. De bästa kombinationerna till den matiga tårtan är friska viner som skär igenom fettet. Såväl mousserande som stilla viner går bra. Kraftfulla och tanninrika viner bör undvikas eftersom de riskerar att överskugga de delikata smakerna i tårtan.

Se alla våra friska vita viner.

Vitt vin till smörgåstårta

Ett friskt och aromatiskt vitt vin, gärna på druvan riesling, är ett toppenval till en klassisk smörgåstårta med ägg, räkor lax, dill och citron. Leta gärna efter ursprung som Pfalz eller Alsace, där den höga syran ofta möts av lite mer rondör som bär upp tårtans textur. Ett krispigt vin på sauvignon blanc med toner av örter och citrus är ett annat fint alternativ.

Mousserande vin till smörgåstårta

Bubbel är kanske smörgåstårtans allra bästa vinvän. Ett friskt vin med matvänlig kolsyra är precis det som krävs för att rensa munnen efter en mastig majonnäsrik tugga. Champagne, crémant, cava eller franciacorta är viner som passar utmärkt till olika varianter av smörgåstårta, inklusive vegetarisk.

Rosa och rött bubbel till smörgåstårta med kött

Till smörgåstårta med skinka eller rostbiff kan du med fördel välja ett mousserande rosévin. Vinernas nyanserade och bäriga profil bär upp tårtans smaker på ett fint sätt. Bjuder du på en tårta där fisk, kött och skaldjur samsas så är det rosa bubblet också ett tacksamt val. Ett annat festligt alternativ till proteinrika och smakrika smörgåstårtor är ett lätt lambruscovin, gärna på druvan lambrusco di Sorbara.

Rosévin till smörgåstårta med fisk och skaldjur

Ett lätt rosévin i provence-stil fungerar också fint till smörgåstårtan. Allra bäst blir kombinationen om tårtan är fylld med havets läckerheter, som lax, räkor eller kräftstjärtar. De sötaktiga skaldjursmakerna möts av vinets bäriga profil samtidigt som krämigheten balanseras av vinets friskhet.

Vin till smörgåstårta med fruktiga och kryddstarka inslag

Det är inte helt ovanligt att dekorera smörgåstårtan med frukt och bär, som melon, jordgubbar eller ananas (hej 80-tal!). Här kan man gärna välja ett vin med aningen sötma för att få balans. Ett halvtorrt vin på riesling eller pinot gris exempelvis. Ett vin med viss restsötma fungerar också bra om du sätter en asiatisk twist på din tårta, kanske med ingefära, koriander och lime som smaksättare.

Relaterade produkter

Mer från Vinskolan

Visa mer från Vinskolan