Lasagne har en historia som sträcker sig tillbaka till antikens Grekland men förknippas med det italienska köket. Idag såväl som för tusen år sedan har vin och lasagne varit en fin kombination.
Välj vin till lasagnen utifrån fyllningen
När det kommer till att välja rätt vin till lasagne, finns det några saker att tänka på för att vinet ska komplettera måltiden på bästa sätt. Det viktiga är att vinet inte blir för blekt i förhållande till lasagnen, som ofta har många lager av smak. Att välja vin till en traditionell lasagne al forno (lasagne från ugnen), med bolognese och bechamel med ost, handlar om att hitta ett vin med tillräcklig kropp och karaktär. Röda viner som barbera och chianti rekommenderas ofta.
Lasagne kan också göras på en fint skuren ragu med morot, lök och selleri, som kokas länge i buljong. Denna fyllning får en ännu kraftigare smak än om du använder en enklare bolognese. Då passar ett fylligt och robust vin som Ripasso. Ett vin till lasagne med kraftig köttsmak får gärna ha inslag av choklad och mörka bär. Till en vegetarisk lasagne kan ett vitt vin med hög syra balansera den feta bechamelsåsen.
Mousserande vin som passar till lasagne
Prosecco kan fungera fint till en lättare lasagne. Även rosé passar så länge lasagnen inte har en alltför kraftfull smak. Torr champagne med robust karaktär kan också fungera om du vill dricka mousserande vin till lasagne.
Vin till lasagne med svamp och tryffel
Lasagne görs ofta med svamp istället för bolognese. Om rätten görs med omsorg och kryddas med tryffel är det bara rätt vin som fattas för en fullpoängare. Chardonnay är ofta ett bra val av vin till lasagne på svamp, smaksatt med dyrbar tryffel.