Pasta alla bolognese, italiensk köttfärssås såsom den görs i staden Bologna. Men olika varianter görs runt om i hela Italien. Dessutom finns det lika många recept som det finns matlagande människor i världen. Det här är vårt favoritrecept.
Vintips:
Syrligt och strävt italienskt rött vin.
Gör så här:
- Värm en kastrull med vatten och grönsaksbuljong
- Finhacka baconet
- Värm olivolja i en gryta, tillsätt bacon och stek på lagom värme
- Finhacka morot, selleri och lök. Lägg i grytan när baconet fått fin färg
- Blanda och stek samman i 5-6 minuter
- Tillsätt köttfärsen och låt stekas i lugn och ro tills helt genomstekt
- Häll i vinet och rör runt
- När alkoholen ångat bort, häll i de passerade tomaterna. Rör.
- Tillsätt några soppslevar varm grönsaksbuljong
- Låt koka under lock (men utan att stänga helt). Kontrollera var 20:e minut och tillsätt buljong vid behov. Den totala koktiden är cirka två timmar.
- Smaka av och tillsätt salt och peppar efter smak
- Servera med nykokt pasta al dente. Blanda sås och pasta innan du lägger upp på tallriken. Riv över parmesan och ät rykande varm!
Ingredienser:
-
300 gram nötkött (finhackat, malet eller en blandning)
-
300 gram passerade tomater
-
1 liten morot eller en halv större (50 gram)
-
1 halv selleristjälk (50 gram)
-
1 halv gullök (50 gram)
-
1 deciliter rött vin
-
150 g bacon
-
Grönsaksbuljong
-
Olivolja
-
Salt efter smak
-
Svartpeppar efter smak
Varje familj har sin speciella touch på den här traditionella rätten. Vårt recept är klassiskt och en bra bas till att experimentera fram sitt eget. Det finns inget rätt eller fel sålänge det smakar gott för dig. Här nedan har vi listat några vanliga frågor om pasta bolognese.
Vilket vin ska serveras till pasta alla bolognese?
Det är en rätt med djupa smaker och krämig konsistens vilket gör att vinet mjukas upp. Därför ska du välja ett rött vin med frisk syra och ganska tydlig strävhet. Viner som kanske inte smakar så bra på egen hand blommar ut till pasta bolognese. Prova gärna ett italienskt rött på druvsorten sangiovese, nebbiolo, barbera eller montepulciano. Välj ett som inte lagrats på ekfat, alternativt ett som lagrats på stora ekfat (eftersom de inte tar så mycket smak av faten då).
Ska det inte vara tomatpuré i bolognese?
Absolut, det kan man ha. En matsked tomatpuré gör smaken lite rundare.
Varför har vissa bacon i bolognese?
Det ger en fin smak men är även bra för sina feta egenskaper. Man kan välja att utesluta det och istället använda både nötkött och fläskkött för att få den rätta mängden fett.
Vilket kött ska vara i bolognese?
I olika regioner i Italien används olika typer av kött. I Abruzzo till exempel en blandning av fläsk, kalv och lamm. I Toscana finns en variant med vildsvinsfärs. Vanligast är dock nötkött, ibland med en liten mängd fläsk.
Vilken buljong i bolognese?
lstället för (som i vårt recept) grönsaksbuljong kan man använda köttbuljong eller varmt vatten. Om man enbart använder vatten är det viktigt att smaka upp rejält med salt.
Vitt eller rött vin i bolognese?
Det går bra att använda både rött och vitt vin i bolognese. Vi valde rött för en dovare, djupare smak. Om man har en viss del fläskfärs passar ett vitt vin bättre.
Hur länge ska en bolognese koka?
Den bör koka i minst två timmar. För en ännu mer koncentrerad smak kan den koka ännu längre. Glöm dock inte att tillsätta buljong och/eller vatten med jämna mellanrum.
Vilken pasta till bolognese?
Olika typer av lång pasta är det vanligaste: spaghetti, papardelle, tagliatelle, maccheroni alla chitarra till exempel. Det är en sås som passar till många olika pastaformer då den inte slinker av så lätt. Vill man att gästerna ska få en upplevelse där såsen tar för sig mer, kan man välja en kort, ihålig pasta med någon form av struktur. Såsen får då både grepp och kan leta sig in i hålen. Smaken av såsen blir därför tydligare.