Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Vin som passar till lammstek

En riktigt saftig lammstek späckad med vitlök och örtkryddor. Vilka viner ger det där lilla extra till den uppskattade steken?

Vin som passar till lammstek

Lammsteken är en högkvalitativ styckdetalj med svagt marmorerat kött. Den är smakrik och vill ha ett vin med matchande karaktär. Fylliga viner med struktur som speglar lammets rika profil och textur är de bästa valen. Ofta smaksätts lammet med örter som rosmarin och timjan. Till detta kan ett vin med kryddighet och örtighet bli en extra fin kombination.  Fylligare vita viner fungerar också bra.

Rött vin till lammstek

Lammsteken hittar sin idealpartner i ett vin med påtaglig kropp och strävhet. Här finns många alternativ. Röd bordeaux och rioja är älskade viner tillsammans med lammsteken. Andra viner som skapar fina möten är syrah från Rhone-dalen eller shiraz från Australien. Det är viner med generös frukt som bär upp lammets smaker och tanniner som biter tag i proteinet och fettet. Deras kryddiga toner av svartpeppar, nejlika och lakrits smälter samman fint med lammets smakbild. Ekfatslagrade viner på tempranillo från Ribera del Duero har, liksom röd rioja, ofta toner av dill som blir ett fint inslag till kryddsättningen. Chianti classico, barolo eller brunello di montalcino är andra viner som lyckas bära upp smakerna på ett härligt sätt.

Hur fungerar vitt vin till lammstek?

En kanske mindre tippad kombination, men det här kan bli riktigt lyckat. Det krävs dock ett vitt vin som har både kropp och komplexitet. Lammsteken kan få ett fint sällskap av en fatlagrad, krämig och fyllig vit bourgogne, eller en fatlagrad chenin blanc från Sydafrika. Ett vitt vin från Rioja är en annan god kandidat. Vinerna har tillräckligt med fyllighet för att stå upp mot köttet och de nyanserade smakerna matchas. Fräschören bryter av och friskar upp.

Olika tillbehör till lammstek

Populära tillbehör till lammsteken är klyftpotatis, potatisgratäng, rotfrukter och hasselbackspotatis. Till alla dessa tillbehör fungerar det med ett kraftfullt tanninrikt vin, eller ett fatlagrat krämigt vitt vin. Serveras lammsteken med en mustig rödvinssky är det naturliga valet ett rött vin av de tidigare nämnda stilarna. Till lammstek med en söt glace eller tillbehör som chutney, kan ett fruktigt vin från ett varmt klimat bli en bra matchning. Prova exempelvis ett vin på zinfandel från USA. Det har generöst med frukt och ofta sötaktiga kryddinslag som bär upp tillbehören. Till lamm med en mustig svampsås så kan ett krämigt fatlagrad chardonnay spegla såsens rondör och smörighet och bära upp köttets textur. 

Vill du laga lammstek? Se vårt recept på lammstek i ugn.

Relaterade produkter

Mer från Vinskolan

Visa mer från Vinskolan