Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Vin från Ribera del Duero

(7)

Ribera del Duero - ett område med tufft klimat och kraftfulla viner.
I Ribera del Duero odlas druvan Tinto Fino som är en variant av Tempranillo. Vinerna är kraftfulla, med god lagringspotential.

Ribera del Duero är en vinregion som ligger i södra spetsen av provinsen Burgos. Denna är i sin tur en del av den spanska regionen Castilla y Léon. Huvudstaden i Ribera del Duero heter Aranda de Duero. Området fick DO-status 1982 och då fanns det nio vinproducenter i området. Idag är det hela 270 stycken.

Jordmån och klimat

Längs med flodbankerna består jorden till största delen av sand och lera. Vid de lägre sluttningarna finns mer lera, märgel och kalksten och på topparna innehåller jorden kalksten och krita. Klimatet i Ribera del Duero är påverkat av Medelhavet. Somrarna kan vara mycket varma och vintrarna stränga, ofta med flera minusgrader. Frost är ett stort bekymmer och dessutom skiftar dygnstemperaturen mycket. Bergen Sierra de la Demanda och Sierra de Guadarrama skyddar en del men de innebär också att det inte regnar så mycket. Därför är Ribera del Duero ett av de torraste områden som finns i Spanien. Egentligen borde regionen inte heller vara speciellt lämplig för vinodling, med tack vare de många soltimmarna passar det perfekt för den värmeälskande druvan Tempranillo.

Kraftfulla viner

80 % av druvorna som odlas i Ribera del Duero är av sorten Tinto Fino (eller Tinta del Páis). Det är en variant av den röd druvan Tempranillo. Just denna sort passar bättre för det stränga klimatet än de sorter som finns i Rioja. Tinto Fino har dessutom tjockare skal och högre sockerinnehåll, vilket ger kraftfulla viner med hög alkoholhalt och god lagringspotential. Du hittar toner av ek och doft av rostat kaffe och choklad.

Lagringstider

Ribera del Dueros lagringstider och benämningar är ungefär detsamma som Riojavinernas. En Crianza ska lagras minst 12 månader på fat och minst 24 månader på flaska och en Reserva minst 24 månader på fat och 36 månader på flaska. Producenterna använder fransk, amerikansk och östeuropeisk ek för fatlagring.