Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Vin till kycklinggryta

Att välja vin till kycklinggryta

En rykande varm kycklinggryta lagad med kärlek och omsorg är svårslagen “comfort food”, som passar till både vardag och fest. Med rätt vin i glasen är förutsättningarna för en härlig upplevelse de bästa tänkbara!

Kyckling har ett ljust kött med mjuk struktur. Smaken beskrivs ofta som mild men med en viss sötma. Beroende på hur den tillagas och vilka de övriga ingredienserna är kan dock smaken på en kycklinggryta variera hur mycket som helst. Vi rekommenderar olika vin till kycklinggryta beroende på om det till exempel är den franska klassikern coq au vin eller en rykande stark tikka masala ni ska äta. 

Rött eller vitt vin till kycklinggryta?

I valet mellan rött och vitt vin till kycklinggryta finns det inget rätt och fel. Till en kycklinggryta med mild smak är det vanligast att välja vitt vin. Det finns också röda viner som passar riktigt bra även om det inte är en kycklinggryta med en väldigt distinkt smak. Ett rött vin med mycket tanniner kan dock bli lite för strävt till kyckling. Ett annat väldigt generellt tips du kan ha som utgångspunkt, men inte behöver följa slaviskt, är att vitt vin passar bra till ljusa kycklinggrytor medan rött vin ofta är lämpligt till en mörkare kycklinggryta.

Kan man dricka mousserande vin till kycklinggryta?

Mousserande vin kan ofta vara ett utmärkt val av vin till kycklinggryta. De kan ha en frisk syra som gör sig bra ihop med en krämig gryta. Det ger måltiden en festlig touch. 

Vin till kycklinggryta med grädde

En mild och gräddig kycklinggryta kräver ett vin med mjuka tanniner och behaglig syra. Vitt vin är ofta ett bra val, till exempel en chardonnay eller pinot gris. Om du föredrar rött vin, kan du prova en pinot noir eller gamay.

Vin till kycklinggryta med starka smaker

Till en kycklinggryta med starka kryddor, som den indiska smakbomben tikka masala, behöver du ett vin som kan stå emot smakerna och tillföra komplexitet till rätten. Det finns många olika viner som lever upp till det. En torr riesling med lite restsötma kan balansera en stark gryta med kyckling. Gewürztraminer är en druva som ofta ger aromatiska viner med hög syra. Det är ett annat bra alternativ. Om du föredrar rött vin till en lite hetare kycklinggryta så vill vi slå ett slag för viner på gamay och zinfandel.

Vad dricker man till en kycklinggryta med vin i fonden?

Coq au vin är ett exempel på en gryta med kyckling (eller tupp) där vin används i själva grytan. I receptet används rött vin, och därför passar det att även servera rött vin i glasen. Varför inte en frisk och fruktig beaujolais? Ha gärna samma vin i glasen som i grytan om du inte valt ett enklare matlagningsvin. Kyckling marsala är en italiensk gryta med kyckling, svamp, vitt marsalavin och smör. Där gäller samma regel – drick gärna marsalavin till grytan.

Relaterade produkter

Mer från Vinskolan

Visa mer från Vinskolan