Att laga kyckling i ugnen är ett bekvämt sätt att göra en saftig och välsmakande rätt som kan varieras i det oändliga. För att komplettera den saftiga kycklingen kan du gärna välja ett vin med en balanserad syra som inte tar över smakerna i det ljusa och naturligt milda köttet.
Kyckling i ugn är en bra utgångspunkt för kulinarisk kreativitet med olika kryddningar och träffsäkra val av vin att dricka till. Ugnsstekt kyckling är inte en rätt som hör hemma i ett visst land utan något som lagas överallt. Det finns dock regionala varianter och då kan vinvalet gärna anpassas efter rättens ursprung. En kyckling provençale med färska örter kan matchas med ett rosévin från Provence. Till en poulet basquaise, med den milda chili som är typisk för rätten, passar ett vin på den baskiska druvan hondarribi zuri eller ett lätt och friskt vin på chardonnay, som också odlas i regionen.
Vitt vin till kyckling i ugn är ett säkert kort
Vitt vin är ofta ett bra val av vin till kyckling i ugn, speciellt om rätten är mild i smaken. Välj ett vin med frisk syra och fruktiga toner för att balansera kycklingens smak. Sauvignon blanc, pinot grigio, chablis och riesling är goda alternativ till kyckling i ugn.
Rött vin till kyckling i ugn
Rött vin kan passa bra till kyckling i ugn, men det är viktigt att välja ett vin som inte är för kraftigt eller tanninrikt. Lätta röda viner med mjuka tanniner och röda bärtoner är ofta bra vin till kyckling i ugn. Pinot noir, gamay, grenache och barbera är exempel på druvor som ger röda viner som kan fungera riktigt bra till ugnsstekt kyckling.
Mousserande vin till kyckling i ugn
Bubbel till kyckling i ugn? Ja, det kan bli riktigt lyckat! Inte minst om det är fest. Då bidrar bubblorna till att höja stämningen. Välj ett torrt mousserande vin, till exempel cava, om du vill få till en riktigt bra matchning.
Låt tillbehören avgöra vad du ska servera för vin till kyckling i ugn
Förutom kycklingen i sig är det också viktigt att tänka på tillbehören när du väljer vin. Om du serverar kycklingen med potatis och grönsaker, kan ett vitt vin med lite mer kropp, som chardonnay eller riesling, vara ett bra val. Om du serverar kycklingen med ris eller pasta, kan ett lättare rött vin, som pinot noir eller gamay, vara ett bättre alternativ.
Om du lagar kyckling i ugn med en smakrik sås eller om du fyllt kycklingen med något som ger rätten en distinkt karaktär behöver du ha det i åtanke när du väljer vin. Citronkyckling är ett exempel, till det passar ett fruktigt vin med hög syra, till exempel sauvignon blanc. Om tillbehören är tunga och krämiga, kan ett vin med högre syra balansera måltiden, medan rika och robusta tillbehör kan stå upp väl mot ett fylligt rött vin med mer tanniner.