Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Vin till hälleflundra

Storvuxen, platt och smakrik. Hälleflundran är en omtyckt matig fisk med vitt, skivigt kött. Den är ansedd som en riktig delikatess och hör till de mer kostsamma fisksorterna. Här tar vi en titt på vilka viner som passar till den fina fisken.

Vin som passar till hälleflundra

Hälleflundran är en medelfet fisk med en utpräglad smak som påminner om skaldjur. Den är väldigt mångsidig och kan tillagas på många olika sätt. Det man behöver ta hänsyn till vid matchning med vin är att hälleflundran har en mild smak, med en antydan till sötma. Det gäller att välja ett friskt, och gärna aromatiskt vin, som möter fiskens fina smaker på rätt nivå. Hälleflundrans fasta kött gör att den trivs tillsammans med ett medelfylligt vin. 

Friskt vitt vin

Vitt vin till ångkokt eller ugnsbakad hälleflundra

Lättare rätter, som ångkokt eller ugnsbakad hälleflundra med grönsaker och en vitvinssås, kräver ett vin som låter de finstilta smakerna träda fram. Här passar ett friskt vin på sauvignon blanc, riesling eller pinot gris bra. Aromatiken och blommigheten i vinerna möter fiskens milda, sötaktiga smak väl. Friskheten och tonerna av citrus bär upp såsens syrlighet och bryter av mot fettet. Serveras hälleflundran med örtkryddor så kan dessa också avspeglas i vinerna på ett smakfullt sätt.

Vitt vin till stekt eller grillad hälleflundra

Till lite kraftigare rätter, såsom smörstekt eller grillad hälleflundra passar viner med lite mer kropp. Här kan ett fatlagrat, elegant vitt vin bära upp strukturen utan att bli för dominant. Viner med ursprung som Bourgogne, Jura eller Bordeaux är några fina alternativ. Ofta serveras hälleflundran med olika typer av puréer, feta såser eller ett kryddsmör. I dessa fall ger vinernas friskhet finess till rätten och rensar gommen mellan tuggorna. När hälleflundran grillas kan vinernas ekfatstoner dessutom spegla de sotade smakerna på ett snyggt sätt. Även när den grillade fisken serveras med lättare tillbehör, såsom på en bädd av grönsaker, fungerar denna vinstil.

Vit Bordeaux

Rosévin till hälleflundra

Roséviner har tillräckligt med karaktär för att möta upp fiskens stadga utan att överskugga smakerna. Till lättare rätter som ångkokt hälleflundra kan du välja ett bärigt och örtigt rosévin i provensalsk stil, medan stekt och grillad hälleflundra kan få ett lyft av ett fruktigare, mer smakrikt rosé. Rosévin i den fruktiga stilen fungerar också bra med lite fetare tillbehör och såser. Leta till exempel efter viner på druvorna syrah eller grenache.

Mousserande vin till hälleflundra

Gör den lyxiga fisken ännu mer extravagant med ett glas champagne. Här har vi ett vin som tickar i många boxar för hälleflundrans behov: friskhet, struktur och elegans. Bubblorna och syran rensar munnen och friskar upp smakerna. En medelfyllig champagne matchar fiskens matiga kött och de komplexa aromerna kompletterar de milda smakerna utan att ta överhanden. Även andra mousserande viner, som crémant eller cava, fungerar fint.

Rött vin till hälleflundra

Är det alls möjligt? Ja, om vinet är mjukt, bärigt och inte för kraftigt. Som ofta till fiskrätter så är ett lätt vin på pinot noir eller gamay förstahandsval bland de röda vinerna. Matchningen fungerar särskilt bra om fisken är grillad och tillbehören smakrika. Eller om rött vin är en ingrediens i receptet. Till exempel till hälleflundra med rödvinssås och bacon eller svamp.

Relaterade produkter

Mer från Vinskolan

Visa mer från Vinskolan