Grön ärtsoppa är en klassisk svensk soppa med en mild och frisk smak av gröna ärtor. Med ett glas vin passar grön ärtsoppa som förrätt vid en högtidlig middag.
Grön ärtsoppa är känd för sin lätta och fräscha smak, och med sin gröna färg är den en visuellt tilltalande rätt. Den har en krämig konsistens och är ofta berikad med ingredienser som lök, grädde och vin. Det ger grön ärtsoppa en rik och komplex smakprofil som kommer till sin rätt om du väljer att dricka ett friskt vin med tydlig syra. Om du vill använda vin i soppan bör du välja ett torrt vitt vin och inte låta vinet utgöra en för stor del av den totala mängden vätska. Drick gärna samma vin, eller ett vin gjort på samma druva, till maten.
Vitt vin till grön ärtsoppa
Torrt vitt vin är ett klassiskt val till grön ärtsoppa. Den friska syran och de ljusa frukttonerna i vita viner kompletterar soppans krämiga konsistens och gröna smaker perfekt. Sauvignon blanc, riesling och pinot grigio är exempel på druvor som ger ett passande vin till grön ärtsoppa. Är vinet känt för att ha friska toner och en viss mineralitet kan du vara ganska säker på att det kommer att fungera som vin till grön ärtsoppa.
Rosévin till grön ärtsoppa
Rosévin kan vara ett spännande alternativ till grön ärtsoppa. Den friska syran och de röda bärtonerna i rosévin kan ge soppan en extra smakdimension. Välj gärna ett rosévin från Provence eller Navarra i Spanien.
Rött vin brukar inte vara förstahandsvalet till grön ärtsoppa
Traditionellt serveras sällan rött vin till grön ärtsoppa. Den lätta och krämiga soppan matchar inte de fylligare och mer tanninrika smakerna som ofta finns i röda viner. Det finns dock inget som säger att ett fruktigt rött vin med låg tanninstruktur inte skulle kunna vara ett riktigt bra val. Servera till exempel en sval barbera från Piemonte, för att förstärka friskheten i vinet.
Ska du servera soppan kall?
Grön ärtsoppa kan serveras både varm och kall och vilket du väljer kan påverka vilket vin du bör välja till rätten. För en varm grön ärtsoppa rekommenderas ofta ett vitt vin med frisk syra, som sauvignon blanc, för att komplettera soppans krämighet och jordiga smaker. Å andra sidan, om ärtsoppan serveras kall, kan ett lättare rosévin eller ett mousserande vin vara ett uppfriskande komplement.