Vin till citronpasta

En lätt och krämig rätt med förtjusande smaker. Pasta al limone – citronpasta – fyller både kroppen och själen med sommarglädje. Enkel att laga är den dessutom. Här kollar vi på vilka viner som passar till den fräscha rätten, och som du kan sippa på medan du väntar på att pastan kokar klart.

Vin som passar till citronpasta

Citronpasta tillagas med citronens saft och skal som blandas med smör, olja och örtkryddor som timjan, persilja eller basilika. Hela härligheten rörs ihop med lång pasta som tagliolini, spaghetti eller linguine. Citronpasta är en smakrik men delikat rätt och behöver ett vin med elegant kropp. När man ska matcha citron i mat med vin är det kanske lätt att tro att ett friskt vin förstärker syrligheten ytterligare. Men det är faktiskt precis tvärtom. Syra i mat ska möta syra i vin för att balans ska uppstå. Det beror på att syran i maten får vinet att upplevas som mindre syrligt och mer sött.  

Vitt vin till citronpasta

Viner som passar till citronpasta behöver alltså vara friska och lätta. De får gärna ha ett uns mineralitet som piggar upp och gör matchningen ännu mer intressant. Prova en elegant chablis med härligt steniga toner till exempel. En frisk och aromatisk sauvignon blanc från Loire eller en citrusdriven och torr riesling sitter också snyggt till pastan. Vinernas friskhet balanserar syran och tonerna av citrus fångar upp rättens smaker snyggt.

Håll dig till ursprunget

Pasta al limone har sitt ursprung runt Amalfikusten i Kampanien, där ljuvliga citroner växer i generösa mängder. I den här regionen är citronen ett så centralt inslag i livet att man till och med har den i kaffet! What grows together goes together, heter det ju. De vita vinerna från området är som gjorda för citronpastan. Prova till exempel ett friskt vin på fiano från vulkanisk jordmån i Kampanien. Greco di tufo eller falanghina från samma region är också fina val.  

Matcha med viner från soliga Sicilien

Ännu längre söderut på Sicilien frodas både citroner och druvor. Testa en citrusdriven grillo eller en etna bianco med mineralisk sälta till pastan. Vinerna bjuder både på friskhet och lagom kropp för att matcha den lätta men karaktärsfulla rätten.

Passar rosévin till citronpasta?

Ett friskt och bärigt rosévin är ett annat alternativ som fungerar till citronpastan. Prova gärna ett rosévin från Provence med hög syra och lätt kropp.

Mousserande vin till citronpasta

Mousserande vin fungerar också fint. Syran i mousserande viner skapar en fin harmoni med citrusen och vinets elegans ger plats åt de finstämda smakerna i pastarätten. Vill du hålla dig till den italienska linjen så välj ett vin gjort enligt metodo classico – till exempel franciacorta, trentodoc eller alta langa.

Varianter av citronpasta

Den klassiska italienska citronpastan görs ofta enbart med smör och olja. Men en del tillsätter grädde eller ost, som ricotta eller parmesan. En del väljer också att blanda rätten med räkor. Lätta, friska vita viner eller roséviner, samt mousserande viner, passar till alla dessa varianter. De skapar både en balans med syrligheten och lättar upp de feta inslagen i rätten.

Relaterade produkter

Mer från Vinskolan

Visa mer från Vinskolan