Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Vin till carbonara

Carbonara är en klassisk italiensk pastarätt. Den kännetecknas av sin krämighet och rika smak, som uppnås med några få ingredienser. 

Äggulor, fläsk, svartpeppar och pecorino är allt som behövs för en klassisk carbonara. Ett enklare bordsvin passar ofta alldeles utmärkt till en carbonara. Om den är omsorgsfullt lagad kan du dock gärna skämma bort pastan med riktigt bra vin. Generellt passar viner med karaktär och balanserad tanninnivå till carbonara.

Vin till carbonara med äkta pancetta

Pancetta är en typ av sidfläsk från Italien som kryddats och lufttorkas. Det är en mycket smakrik ingrediens. Även när den används i en liten mängd ger den pastan sälta och en distinkt och nyanserad smakprofil. Ett vin till pasta carbonara med pancetta får gärna ha full kropp och hög syra. Ett vin på sangiovese, till exempel chianti, lever ofta upp till det. Då sangiovese räknas som den mest odlade druvan i Italien hittar du vinet i alla prisklasser. Om du gör carbonara med en annan typ av fläsk kan det gå lika bra med ett medelfylligt vin.

Friska vita viner passar till pasta carbonara

En ung frascati med tydlig syra är ett bra vin till carbonara om du vill servera vitt vin till rätten. Vita viner med hög syra är generellt en bra match till fetare rätter. Sauvignon blanc och chardonnay är två andra druvor som har en fräsch syrlighet som många uppskattar till en krämig pasta. Observera att en äkta carbonara görs utan grädde, men den kan ändå bli mäktig genom fettet från fläsket, äggulorna och pecorino-osten.

Roséviner kan vara ett riktigt bra val till carbonara

Roséviner med en bra balans mellan syra och fruktighet kan vara ett utmärkt val av vin till carbonara. Om du gillar bubblor så är mousserande viner riktigt trevliga då de ger en intressant kontrast till den krämiga pastan.

Relaterade produkter

Mer från Vinskolan

Visa mer från Vinskolan

Jag hjälper dig med vintips!