Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Tilltugg till vin

Genom att välja rätt tilltugg till vin kan du framhäva vinets aromer och skapa en intressant och harmonisk helhet.

Tilltugg till vin ska helst ha ungefär samma intensitet som vinet. Annars kommer antingen drycken eller tilltugget att ta överhanden, istället för att få varandra att smaka bättre. Om det är ett tilltugg till en fördrink som inledning på en elegant middag eller tilltugg till vin fram tv:n påverkar naturligtvis också valet. I det senare fallet kan rostade nötter eller naturchips vara fullt tillräckligt. Är det mer påkostat och elegant behöver du välja tilltugg till vin med lite mer omsorg.

Tilltugg till vitt och rött vin

Ett sött dessertvin passar bra till en bit choklad eller en ost med ett sött tillbehör, som marmelad. Ett syrligt vitt vin kan balanseras med en fetare ost eller en liten bit foie gras. Cabernet sauvignon och andra röda viner med tydliga tanniner passar bra till rött kött, som salami. Ett starkt kryddat tilltugg, som nachos med salsa eller fylld jalapeno, kan få ett alkoholstarkt vin med viss komplexitet att komma till sin rätt. Som tilltugg till ett glas mousserande vin passar det med elegant plockmat som laxrullar med färskost och parmaskinka med melon. Ostron är ett klassiskt tilltugg till champagne.

Välj tilltugg till vin utifrån vinets hemland

Traditionella parningar från olika regioner kan vara en bra utgångspunkt när du ska välja tilltugg till vin. Franska ostar är till exempel trevliga att servera till franska viner, och tapas i form av spanska charkuterier är ett utmärkt tilltugg till rött vin från Spanien, till exempel rioja. Till en bruschetta med tomat och mozarella kan sauvignon blanc eller fiano från Italien vara vad du letar efter. Som tilltugg till vitt vin, som en riesling från Tyskland, passar en brezel (salt kringla).

Relaterade produkter

Mer från Vinskolan

Visa mer från Vinskolan