Grytan puttrar och dofterna börjar blomma ut. Men det är något som fattas för att ge den där sista skjutsen i smakerna. Vinet såklart! En skvätt vin är nyckeln till balans i många maträtter. Men går det att hälla i vilket vin som helst – och vad gör man om man inte har något vin hemma?
Rött vin i maten
Rött vin har förmågan att lyfta, fördjupa och ge komplexitet till mat, speciellt till mustiga rätter som bolognese, boeuf bourguignon eller coq au vin. Vinets syra, fruktsötma och kryddighet ger ett extra lager av smakrikedom och bidrar med den sista touchen på din anrättning.
Vilket rödvin i maten?
Vilken roll spelar vinets kvalitet när det används som ingrediens? Många väljer lite enklare vin till matlagning, och det är en god idé eftersom en del av vinets aromer förstörs under upphettning. Slattar av vin som blivit över eller frysts in fungerar fint – så länge inte vinet blivit dåligt. Ett riktmärke är att vinet du använder ska vara något du också kan tänka dig att dricka.
Välj medelfylliga och smakrika viner
Mustiga, smakrika och fruktiga viner passar ofta bra i matlagning. Anpassa stilen efter maträtten – i en fyllig köttgryta fungerar mer kraftfullt vin, medan du till marinader, såser eller lättare rätter som risotto med fördel kan välja ett friskare, mer bärigt vin.
Ekat rött vin i mat
Det går att använda sig av vin som lagrats på ekfat, men välj ett vin med måttfulla ekfatstoner, eftersom smaken annars kan bli för besk. Samma sak gäller tanniner som kan bli alltför framträdande i maten. Exempel på viner med mycket smak men milda tanniner är merlot och pinot noir.
Samma vin i grytan som i glaset?
Att spegla vinet på tallriken och i glaset kan ge en extra snygg matchning. Kanske vill man inte slösa bort sitt bästa vin i matlagningen, då räcker det gott och väl att hålla sig till ett vin i samma stil, för att en fin smakbrygga ska uppstå.
När ska vinet tillsättas?
När man lagar mat med vin så är tanken att det mesta av alkoholen ska reduceras, men att smakerna ändå ska finnas kvar. Häll inte i vinet för sent eftersom alkoholsmaken då kommer att ta över. Kokar du vinet alltför länge å andra sidan så finns en risk att färgen försvinner. Lagom är bäst – håll koll på grytorna så att du hittar den perfekta balansen!
Ersätta rött vin i mat
Alkohol kokar bort med tiden, men det tar längre tid än många tror. Har du gäster som vill undvika alkohol helt så är därför tillagning ingen bombsäker metod. Att helt ersätta vinets roll i matlagning är svårt, eftersom alkohol i sig är en smakbärare. Men det går att komma nära. Matlagningsvin är ett alternativ. Du kan också prova med balsamvinäger, men var försiktig så att det inte blir alltför syrligt. Addera gärna något sött inslag som ketchup eller honung, eller lite HP-sås som har en fin balans mellan sötma, syra, sälta och kryddighet. Ett stänk soja eller lite extra buljong ger fina umamitoner. Prova dig fram och smaka av ofta, tills du fått till det djup du önskar.